vineri, 15 mai 2009

Cabana Cozia 2009

Cu ocazia concursului Cupa Napoca organizat de radioamatorii din districtul 5 am hotarat sa plec la munte pentru a putea lucra de la inaltime, neavand posibilitatea de a monta antene directive in amplasamentul de baza.
Imediat am vorbit cu prietenul George YO3ICW, pasionat de ultrascurte, care mi-a dat ideea sa mergem la cabana Babele, dar din pacate drumul era impracticabil. Pana la urma am plecat spre varful Cozia (locator KN25EH), vineri pe 1 mai impreuna cu yl-ul, inghesuiti in masina lui George pe langa antene si transceivere. Auzisem de la YO3APG ca va fi o intalnire in zona cu radioamatorii din Ramnicu Valcea de la radioclubul Cozia YO7KRS.
Dupa cca. 3 ore pana in Calimanesti, dupa un drum prin padure ce parea interminabil, ajunsi intr-un final la cabana Cozia, am intalnit o vreme ce parea ca tine cu noi. In seara aceea ne-am si apucat de asamblat antenele, George un yagi cu 3 elementi si eu un HB9CV.
A doua zi, sambata dimineata, am luat echipamentul in spate si am pornit spre varf (in jur de 1700 m) pentru primele teste. Era prima oara pentru mine cand ajung la mare altitudine cu statie all mode, asa ca eram nerabdator. Responsabilul statiei de retranslatie s-a aratat foarte amabil cand l-am rugat sa ne dea curent electric, dupa care ne-a oferit si o masa pentru echipamente.

Dupa ce am coborat, pe la pranz am avut placerea de a ma intalni la cabana cu YO3APG, care ajunsese impreuna cu un grup de cercetasi radioamatori. Astfel am cunoscut pe YO7GQZ, YO3HBN, YO7GNL, YO7JNL, YO7HKR, YO7HUZ, YO7VT. Acestia au instalat rapid in camera fostei statii meteo, radioclubul portabil YO7KRS care a activat si indicativul YP1WFF, indicativ special instituit pentru legaturi radio realizate din arii naturale protejate cum este si Parcul National Cozia. A fost folosit un transceiver Yaesu FT-897D, antena dipol pentru 80m si verticala Diamond X-510.

Apropiindu-se ora concursului am incarcat din nou echipamentele in rucsaci si am urcat, de data asta pe varful dinspre nord, langa R5. Sculele din dotare au fost modeste, Catalin YO7GQZ a venit cu Yaesu FT-857D si yagi cu 9 elementi, George YO3ICW Yaesu FT-736R si yagi cu 3 elementi, care insa, din motive tehnice, a avut o mica intarziere datorata instalarii, si subsemnatul cu Yaesu FT-817ND si antena HB9CV.
Antena construita din elementi telescopici de receptie pe care am amplasat-o pe trepiedul foto, s-a comportat excelent cu numai 5w. Am reusit sa lucrez in jur de 25 statii in 2m. Logul l-am tinut cu ajutorul unui mini laptop Asus, avand chiar performanta sa-l gresesc fiindca nu am trecut ora la cateva legaturi, din cauza regulamentului neclar si neexplicit pentru incepatori.

Dupa o ora apare pe varf si domnul Ciobanita cu grupul de radioamatori cercetasi. Am ramas impresionat de interesul cu care acesti copii, ne urmareau fiecare miscare si erau atenti la felul in care se desfasura concursul. Eu nu am mai reusit sa lucrez dupa ce au pornit Catalin si George cu 50 W in antene, oricum se intuneca in curand asa ca mi-am strans echipamentul. Pentru acest inceput am fost multumit.
In drum spre cabana am intalnit „un monument al naturii” asa cum a spus YO3APG, floarea de Daphne Blagayana.

Imediat cum am ajuns la cabana, vremea s-a inrautatit brusc, a inceput sa ploua si vantul sufla cu o putere de nedescris. Ne-am gandit imediat la antena X-510 care era amplasata la geamul „radioclubului”, care era indoita puternic, dar nu s-a rupt. Insa, nici macar ploaia si vantul nu i-au speriat pe George si pe Catalin, si nu i-a determinat sa coboare inspre cabana, decat undeva pe la miezul noptii. Intre timp, alaturi de domnul Ciobanita, care ne-a insotit cand am coborat spre cabana, am mai stat pe la radioclub si am mai adunat cateva legaturi in concurs. Insa cercetasii, si-au pierdut repede interesul, fiind mai degraba incantati sa joace carti si sa stea de vorba cu Georgiana, yl-ul lui George.

Duminica dimineata, am urcat din nou pe varf, pe partea dinspre sud , pentru a mai lucra putin in concurs. Am stat aproximativ 2 ore, timp in care am mai prins cativa bulgari. De pe varful celalalt, George, isi strangea echipamentul si se indrepta catre cabana. Am mai stat la discutii, am admirat peisajul, am mai facut cateva poze, dupa care ne-am retras la masa. Intre timp, incepe din nou sa ploua. Ne strangem cu totii la adapost, si observam ca ploaia se transforma in grindina, iar aceasta schimbare brusca ne-a grabit plecarea. Abia la intrarea in Berislavesti, mi-am dat seama ca am plecat fara sa imi ridic buletinul de la receptie.

Tin sa multumesc domnului Ciobanita si radioamatorilor cercetasi pentru atmosfera placuta pe care au creat-o. A fost un weekend pe cinste, plin de aventuri. Vremea a fost in general buna. Desi a fost 1 mai, nu a fost atat de aglomerat pe cum ne asteptam, astfel am avut ocazia de a savura din plin linistea muntilor, cu exceptia zgomotului statiilor. Cabana Cozia ramane o locatie ce merita vizitata si in viitor.





































foto de yo3ihg, yo3icw

Parang 2008

Parangul Mic, locator KN15RJ, 4 octombrie 2008

Echipament: Icom IC-281H, Yaesu FT-60, antena Proxel EX-108UV, acumulator SLA
 12V 2Ah












sâmbătă, 9 mai 2009

Antena J-pole VHF din feed line de 450 ohmi

Radioamatorii cu spatiu restrans, cat si cei pasionati de portabil, isi pun probleme in ceea ce priveste realizarea unei antene convenabile, care sa fie usoara, simpla si eficienta.

In urma cu cateva luni am realizat dupa niste idei de pe internet antena j-pole pentru 145 MHz construita din feed-line de 450 ohmi. Marele avantaj al acestei antene este ca se poate plia si transporta oriunde si in plus are un castig de vreo 2 dB fata de antena de pe handy. Neavand scule performante de masura am obtinut un raport de unde stationare de 1:1,6. Puterea maxima este de 50w. Am testat-o in aer liber, pe munte (cu Yaesu FT-60), cat si in casa, atarnata la geam (din al doilea amplasament de pe Valea Oituzului, am vorbit pe R4, cu numai 10w - cam 120 km in linie dreapta)

Intr-o sambata cu ocazia intalnirii de la radioclubul YO3KYD am luat si j-polul cu mine impreuna cu un Yaesu FT-817ND si le-am testat. Se pare ca am avut succes, YO3BPF si YO3HAF si-au cumparat feed line, iar la urmatoarea intalnire ne-am pus pe construit antene de portabil impreuna cu YO3HQN. Cu un SWR metru digital am reusit sa le acordam la 1:1,12.
Ajuns acasa am reglat si antena mea din nou, am indepartat conductorul ramas deasupra elementului de adaptare si am taiat 2 cm din lungime, SWR 1:1,15

Feed line-ul de 450 ohmi l-am achizitionat de la Lccom.
Lungimea elementului radiant este de 142 cm (e bine sa fie mai lung ca sa se poata scurta la acord), iar a elementului de adaptare 47 cm. La un capat se dezizoleaza 2 cm din linie si se scurtcircuiteaza. Punctul in care se conecteaza coaxialul l-am gasit la aproximativ 6 cm de baza (desi pe siteul de mai jos punctul de alimentare este in jur de 3 cm de baza si antena mai lunga cu 4 cm), se va dezizola cam 3 cm pentru a se face acordul prin tatonare. Dupa cositorire se prinde coaxialul cu niste bride de plastic pentru rezistenta.


Mai multe informatii se gasesc la:
http://home.comcast.net/~buck0/ll_coolj.html
http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=9293