joi, 6 august 2015

Icom IC-R20

De cateva luni sunt fericitul posesor al unui Icom IC-R20.
Am achizitionat receiverul pentru a putea asculta benzile HF si in deplasarile in care nu am loc in bagaj pentru o statie HF. Voi incerca in cateva randuri sa fac un scurt review.

Este vorba de un receiver portabil de mici dimensiuni (60 x 142 x 34.8 mm / 320 g), cu o banda de frecventa de la 0.15 la 3305 MHz, toate modurile de lucru AM/FM/SSB/CW/WFM si multe alte facilitati. Printre functiile ce ies in evidenta se numara: VSC (voice squelch), dual VFO, scanner CTCSS si DCS, recorder audio, control CAT.

O functie extrem de utila este recorderul digital, cu o memorie interna de 32 MB, care poate inregistra pana la 4 ore de comunicatii. Fisierele audio in format .icw se pot descarca pe PC si se pot transforma in format .wav (cu ajutorul softului ICW2WAV). Recorderul se poate programa sa inregistreze non-stop, sau sa porneasca doar atunci cand se deschide squelch-ul, pentru a nu se incarca memoria cu pauze inutile.

Receptorul este incredibil de sensibil, fiind conceput sa functioneze cu antene de dimensiuni reduse. La conectarea unei antene exterioare poate sa apara fenomenul de saturare a etajului de intrare. In acesta situatie se poate utiliza atenuatorul de 30 dB si RF Gain-ul. Calitatea receptiei se mai poate imbunatatii si prin activarea filtrelor audio (Noise Blanker, Auto Noise Limiter, AF filter). Desi volumul difuzorului intern este cam mic pentru preferintele mele, calitatea semnalelor receptionate este excelenta.

Interfata cu PC-ul se poate realiza prin USB cat si prin port serial CI-V (standard de comunicatie Icom de nivel TTL). Prin USB se pot programa memoriile si se pot descarca fisierele audio inregistrate, iar prin CI-V se poate controla receiverul de la distanta (CAT - Computer Aided Tuning). Softurile pentru programare si conversie audio pot fi descarcate de pe site-ul lui YO3HJV.

Receiverul se poate alimenta din acumulatorul Li-Ion inclus (1920 mAh), sau din 3 baterii AA prin intermediul unui adaptor inclus in pachetul standard. Autonomia teoretica este de aproximativ 12 ore cu acumulatorul Li-Ion, dar eu nu am reusit sa il descarc intr-o zi de utilizare moderata.

Insa zilele trecute am aflat o veste trista, Icom IC-R20 a fost scos din fabricatie si inca nu s-a anuntat un inlocuitor.


Cu antena standard (telescopica de 60 cm lungime) am putut receptiona statii pe care nu le auzeam in aceleasi conditii cu Yaesu FT-817ND. Totusi antena este un pic cam scurta, iar pentru a mai imbunatatii putin nivelul semnalului la receptie in benzile joase folosesc si o antena Sony AN-61 de 6m lungime.

Cautand pe internet o idee pentru a construi o antena HF de dimensiuni reduse, am gasit site-ul lui Roberto Chirio, unde este descrisa o antena activa cu preamplificator. O antena asemanatoare este utilizata cu succes si la Web SDR-ul de la Universitatea Twente din Olanda.

Circuitul cu doua etaje de amplificare este alimentat dintr-o baterie de 9V si este montat intr-o cutie metalica cu doua mufe BNC pentru a-l putea intercala cu usurinta intre receptor si antena telescopica. Montajul consuma foarte putin, undeva la 4 mA, iar factorul de amplificare este de aproximativ 20 dB.






Sunt foarte multumit de achizitia facuta, desi selectivitatea receptorului nu este extraordinara, stabilitatea oscilatorului este foarte buna, iar semnalele sunt clare. Este un receptor impresionant atat in ceea ce priveste calitatea semnalului audio cat si in ceea ce priveste sensibilitatea.

marți, 4 august 2015

Receptia SSTV de pe sateliti - ISS

In ultima vreme Statia Spatiala Internationala a avut o activitate radio destul de intensa.

Pe langa obisnuitele legaturi radio cu scolile si universitatile din lume, s-au transmis si imagini SSTV cu diverse ocazii, ca de exemplu aniversarea a 40 de ani de la prima misiune comuna Apollo-Soyuz, 80 de ani de la nasterea lui Yuri Gagarin sau prima legatura radio in programul ARISS din anul 2000.

Echipamentul minim necesar pentru a receptiona imagini SSTV este format dintr-o antena VHF (de preferinta o directiva), un receiver VHF FM in frecventa de downlink 145.800 MHz si un soft pentru demodulare SSTV (Robot36 pentru Android, SSTV pentru iOS, MMSSTV pentru Windows PC).

Initial imaginile au fost transmise in modul SSTV PD180, dar din cauza vitezei reduse de transmisie a acestuia, ulterior a fost utilizat modul PD120.

Mai multe informatii despre receptia SSTV de pe sateliti pot fi gasite pe site-ul AMSAT UK.
Mai multe informatii despre perioadele de emisie cat si despre rapoartele de receptie se pot gasi pe site-ul ISS Fan Club sau ARISS.


80 de ani de la nasterea lui Yuri Gagarin (imagini din februarie si aprilie 2015)





40 de ani de la prima misiune comuna Apollo-Soyuz (imagini din iulie 2015)




Prima legatura radio in programul ARISS din anul 2000 (imagini din aprilie 2016)





Experimentul MAI-75 (imagini din aprilie si iunie 2016, decembrie 2017, aprilie si iunie 2018, ianuarie 2021)

















40 de ani de la inceputul programului Interkosmos (imagini din aprilie 2018)












Radioamatori la bordul ISS, MIR sau alte nave spatiale (imagini din iunie 2021)






Diplome ARISS SSTV primita de la colegii din Polonia