duminică, 27 februarie 2011

Kenwood TH-D72 data communicator

Dupa o lunga asteptare de ... o saptamana (de fapt chiar din momentul lansarii, anul trecut la Dayton, hi), am primit ultima portabila fabricata de Kenwood, TH-D72.

La prima impresie pare o portabila destul de voluminoasa, dar solid construita. Vine ambalata in cofraje din plastic cu toate accesoriile: alimentator cu doua cabluri de alimentare separate (standardul EU si UK), acumulator Li-Ion 1800 mAh, antena, beltclip cu suruburile de prindere, cablu USB, manual atat pe hartie cat si pe CD.



Fata de predecesorul sau TH-D7, are GPS incorporat si multe alte functii.
Cea mai mare realizare a celor de la Kenwood a fost montarea unei mufe USB (mini-B) direct pe statie si includerea unui cablu in pachet. Aceasta permite configurarea setarilor si memoriilor, instaland driverul si softul MCP-4A disponibil gratuit pe site-ul producatorului. TNC-ul intern se poate accesa prin USB din orice soft dedicat APRS, gen UiView sau AGW, la 1200 sau 9600 bps. Se poate configura si ca Digipeater sau Igate.
GPS-ul intern (SiRF Star III) gaseste satelitii in aproximativ doua minute in exterior, ma asteptam sa fie mai rapid; totusi porneste si in interior la geam.
Pe lateralul transceiverului este desemenea prezent si un port RS232C, de unde se pot exporta datele GPS-ului intern sub forma de waypoint-uri in format NMEA-0183, dar se pot conecta si alte receptoare GPS externe sau statii meteo compatibile.





Ca la TH-F7, battery saver-ul este foarte eficient, dar pentru APRS trebuie dezactivat altfel se pierd pachetele de date.
Este full duplex, primul receptor fiind optimizat pentru traficul de date si al doilea pentru voce, dar merge in orice configuratie (VxV, UxU, VxU, UxV) putandu-se lucra cu usurinta si pe sateliti.
Receptorul B permite si receptia AM in banda VHF aeronautica.
Este facilitat si traficul prin Echolink, putandu-se memora frecventele, codurile DTMF si numele nodurilor.

Acumulatorul Li-Ion este decent, doua celule la 1800 mAh avand o autonomie de aproximativ o zi cu gps-ul pornit si vreo doua, trei cu el oprit. Beltclipul este prins cu suruburi in sasiu si s-a dovedit a fi foarte solid, astfel incat portabila nu poate fi pierduta de la curea. Interfata cu utilizatorul este destul de prietenoasa, meniul fiind bine structurat in 4 categorii: Radio, Gps, Aprs, Sky Commander II (chiar si la varianta destinata pietei europene)
Tin sa precizez ca alimentatorul este dimensionat la 13.8 V / 0.65 A, dar tine statia in emisie la putere maxima fara probleme.


Ca aspecte negative as putea sa mentionez ca receptia nu coboara sub 118 MHz, mufa SMA este usor „ingropata” in carcasa de plastic a statiei, astfel conectarea unui cablu coaxial fiind putin ingreunata, iar la conectarea unei surse externe statia se restarteaza, pierzand sincronizarea GPS-ului.

Ca accesorii folosesc antena flexibila Diamond SRH 815S si microfonul extern Kenwood SMC-33.




Pe pagina producatorului a aparut deja si primul update de firmware.

Aici puteti gasi cateva filme realizate de Costel YO6OSC.