Cu ocazia concursului Cupa Napoca organizat de radioamatorii din districtul 5 am hotarat sa plec la munte pentru a putea lucra de la inaltime, neavand posibilitatea de a monta antene directive in amplasamentul de baza.
Imediat am vorbit cu prietenul George YO3ICW, pasionat de ultrascurte, care mi-a dat ideea sa mergem la cabana Babele, dar din pacate drumul era impracticabil. Pana la urma am plecat spre varful Cozia (locator KN25EH), vineri pe 1 mai impreuna cu yl-ul, inghesuiti in masina lui George pe langa antene si transceivere. Auzisem de la YO3APG ca va fi o intalnire in zona cu radioamatorii din Ramnicu Valcea de la radioclubul Cozia YO7KRS.
Dupa cca. 3 ore pana in Calimanesti, dupa un drum prin padure ce parea interminabil, ajunsi intr-un final la cabana Cozia, am intalnit o vreme ce parea ca tine cu noi. In seara aceea ne-am si apucat de asamblat antenele, George un yagi cu 3 elementi si eu un HB9CV.
A doua zi, sambata dimineata, am luat echipamentul in spate si am pornit spre varf (in jur de 1700 m) pentru primele teste. Era prima oara pentru mine cand ajung la mare altitudine cu statie all mode, asa ca eram nerabdator. Responsabilul statiei de retranslatie s-a aratat foarte amabil cand l-am rugat sa ne dea curent electric, dupa care ne-a oferit si o masa pentru echipamente.
Dupa ce am coborat, pe la pranz am avut placerea de a ma intalni la cabana cu YO3APG, care ajunsese impreuna cu un grup de cercetasi radioamatori. Astfel am cunoscut pe YO7GQZ, YO3HBN, YO7GNL, YO7JNL, YO7HKR, YO7HUZ, YO7VT. Acestia au instalat rapid in camera fostei statii meteo, radioclubul portabil YO7KRS care a activat si indicativul YP1WFF, indicativ special instituit pentru legaturi radio realizate din arii naturale protejate cum este si Parcul National Cozia. A fost folosit un transceiver Yaesu FT-897D, antena dipol pentru 80m si verticala Diamond X-510.
Apropiindu-se ora concursului am incarcat din nou echipamentele in rucsaci si am urcat, de data asta pe varful dinspre nord, langa R5. Sculele din dotare au fost modeste, Catalin YO7GQZ a venit cu Yaesu FT-857D si yagi cu 9 elementi, George YO3ICW Yaesu FT-736R si yagi cu 3 elementi, care insa, din motive tehnice, a avut o mica intarziere datorata instalarii, si subsemnatul cu Yaesu FT-817ND si antena HB9CV.
Antena construita din elementi telescopici de receptie pe care am amplasat-o pe trepiedul foto, s-a comportat excelent cu numai 5w. Am reusit sa lucrez in jur de 25 statii in 2m. Logul l-am tinut cu ajutorul unui mini laptop Asus, avand chiar performanta sa-l gresesc fiindca nu am trecut ora la cateva legaturi, din cauza regulamentului neclar si neexplicit pentru incepatori.
Dupa o ora apare pe varf si domnul Ciobanita cu grupul de radioamatori cercetasi. Am ramas impresionat de interesul cu care acesti copii, ne urmareau fiecare miscare si erau atenti la felul in care se desfasura concursul. Eu nu am mai reusit sa lucrez dupa ce au pornit Catalin si George cu 50 W in antene, oricum se intuneca in curand asa ca mi-am strans echipamentul. Pentru acest inceput am fost multumit.
In drum spre cabana am intalnit „un monument al naturii” asa cum a spus YO3APG, floarea de Daphne Blagayana.
Imediat cum am ajuns la cabana, vremea s-a inrautatit brusc, a inceput sa ploua si vantul sufla cu o putere de nedescris. Ne-am gandit imediat la antena X-510 care era amplasata la geamul „radioclubului”, care era indoita puternic, dar nu s-a rupt. Insa, nici macar ploaia si vantul nu i-au speriat pe George si pe Catalin, si nu i-a determinat sa coboare inspre cabana, decat undeva pe la miezul noptii. Intre timp, alaturi de domnul Ciobanita, care ne-a insotit cand am coborat spre cabana, am mai stat pe la radioclub si am mai adunat cateva legaturi in concurs. Insa cercetasii, si-au pierdut repede interesul, fiind mai degraba incantati sa joace carti si sa stea de vorba cu Georgiana, yl-ul lui George.
Duminica dimineata, am urcat din nou pe varf, pe partea dinspre sud , pentru a mai lucra putin in concurs. Am stat aproximativ 2 ore, timp in care am mai prins cativa bulgari. De pe varful celalalt, George, isi strangea echipamentul si se indrepta catre cabana. Am mai stat la discutii, am admirat peisajul, am mai facut cateva poze, dupa care ne-am retras la masa. Intre timp, incepe din nou sa ploua. Ne strangem cu totii la adapost, si observam ca ploaia se transforma in grindina, iar aceasta schimbare brusca ne-a grabit plecarea. Abia la intrarea in Berislavesti, mi-am dat seama ca am plecat fara sa imi ridic buletinul de la receptie.
Tin sa multumesc domnului Ciobanita si radioamatorilor cercetasi pentru atmosfera placuta pe care au creat-o. A fost un weekend pe cinste, plin de aventuri. Vremea a fost in general buna. Desi a fost 1 mai, nu a fost atat de aglomerat pe cum ne asteptam, astfel am avut ocazia de a savura din plin linistea muntilor, cu exceptia zgomotului statiilor. Cabana Cozia ramane o locatie ce merita vizitata si in viitor.
foto de yo3ihg, yo3icw