Aceasta antena produsa de firma Diamond a avut un mare succes in randul radioamatorilor incepatori si nu numai, datorita simplitatii constructive, lipsei de contragreutati, si mai ales pentru gama larga de acord. Este foarte cautata de cei care au un spatiu de instalare restrans, sau care nu vor sa atraga atentia vecinilor.
Antena este produsa in doua variante, verticala model BB-7V, si varianta filara BB-6W, ambele radiante avand 6.4 m lungime si un UnUn misterios la baza. De-a lungul timpului radioamatorii au cautat tot felul de explicatii si presupuneri privind continutul acestui UnUn, unii spuneau ca este 9:1, altii 5:1, si tot incercau sa reproduca antena, dar fara rezultate nemaipomenite. Intr-un final ajungeau tot la achizitionarea din magazinele specializate, la un pret semnificativ, uitand ca o antena verticala este ineficienta fara contragreutati. Observ ca tot mai multi radioamatori apreciaza calitatea unei antene numai dupa raportul de unde stationare, uitand de unghiul de plecare a undei, diagrama de radiatie, castig, etc.
Dupa mai multe incercari de reproducere, acum o luna, Martin, G8JNJ, a avut curajul sa demonteze “borcanul” in valoare de aproximativ 170 euro al unui BB-6W.
A avut marea surpriza sa gaseasca inauntru un transformator 6:1 pe tor de ferita, iar pe iesirea acestuia in paralel cu radiantul, o rezistenta de sarcina de 600 ohmi.
Asta explica de ce aceasta antena are un SWR sub 2:1 in gama 3 – 30 MHz.
De preferabil ar fi cate o antena pentru fiecare banda in parte, o antena multiband fiind mereu o solutie de compromis, dar nu toti ne permitem acest lux, mai ales in orase.
foto de g8jnj