joi, 16 februarie 2012

Pocket PC APRS

In luna octombrie a anului trecut am participat la lansarea balonului stratosferic YR1X-11, fiind in echipa de urmarire si recuperare. Din nefericire nu am avut suficient spatiu in masina pentru a instala netbook-ul conectat la transceiver. Asa ca dupa aceasta experienta am cautat o solutie cat mai simpla si mai compacta de afisare a statiilor si a telemetriei din reteaua radio, mai pe scurt „APRS tactic”.

Desigur pe piata exista deja un echipament dedicat, AVMAP Geosat 6, dar dezavantajul este pretul foarte ridicat, in jur de 400 euro.

Asa ca m-am orientat catre un pocket PC, model HP IPAQ HX2490, plus un adaptor de la slot Compact Flash la port serial cu conector db9.
Din cauza ca recentul, Kenwood TH-D72, nu are TNC-ul intern accesibil si pe portul serial, iar PDA-ul nu are port USB host, am achizitionat pentru a doua oara un TH-D7 la un pret rezonabil.

Din cate am testat, cel mai bine functioneaza programul „AGW Tracker” conectat cu „AGW Packet Engine”. Ambele programe fac parte din categoria shareware si pot fi descarcate de pe site-ul lui SV2AGW, unde se gaseste si versiunea pentru PC.
Initial se lanseaza Packet Engine-ul si se definesc parametrii de conectare cu statia radio (port com, viteza, model TNC), apoi se deschide Tracker-ul si se alege conectarea via Packet Engine. Acesta poate afisa statii din reteaua radio sau din internet.Deasemenea se pot schimba mesaje in reteaua APRS, sau putem vedea propria locatie cu un receptor GPS extern atasat la PDA.
Dezavantajul acestui soft este ca necesita harti calibrate in format jpeg, bitmap sau gif, dar macar exista functia de zoom, in comparatie cu UI-View32 pentru PC-uri.

Al doilea soft util este „APRSISCE”, deasemenea disponibil si pentru PC. Poate fi descarcat gratuit de aici.
Functiile sunt asemanatoare cu AGW. Diferenta consta in hartile utilizate, acestea avand la baza Google Maps, fiind necesara si o conexiune la internet.
Interfata cu utilizatorul este mai putin prietenoasa, si din aceasta cauza este putin mai dificil de setat la inceput.Al treilea soft gasit pe internet este APRS/CE, dar din pacate nu este compatibil cu Windows Mobile 6.5. Meniurile nu se pot vedea integral, nu am reusit sa ma conectez cu nici un TNC, iar hartile primitive au un format specific (.pdb) si nu sunt detaliate pentru Romania.
Pentru a vizualiza exclusiv pachetele de date sau pentru a configura un TNC este necesar un program de tip hyper terminal. Am gasit o solutie sub denumirea de „PockeTTY”, dezvoltat de cei de la DejaVu Software. Softul nu este gratuit, iar varianta neinregistrata se deconecteaza dupa 5 minute. Dupa expirarea timpului trebuie reconectat pentru alte 5 minute de utilizare.Din pacate nici una din aceste solutii nu poate inlocui un navigator AVMAP, dar sunt mai bune decat nimic.