sâmbătă, 29 septembrie 2012

Exercitiu RVSU - Prima Evadare 2012

 
In luna mai a fiecarui an, sezonul maratoanelor MTB este deschis de concursul de ciclism “Prima Evadare”.

Deoarece anul acesta s-a anuntat un numar mare de participanti, peste 2000 de biciclisti, organizatorii au solicitat participarea echipei RVSU pentru asigurarea comunicatilor de urgenta intre puntele de control de pe traseu. Asa ca ne-am mobilizat din timp si am pus pe hartie planul de actiune.

Adrian YO3HJV a lansat un apel pe forum si am avut o surpriza placuta din partea unor radioamatori, care desi nu erau membri stabili RVSU, s-au implicat si au dorit sa participe.
Au participat: YO3HTB, YO3DEX, YO3MAC, YO3IES, YO3HAF, YO3HQN, YO8SGC, YO3IGR, YO3IBZ, YO3IVA, YO3IOU, YO3FTI, YO3IHG, YO3IPC, YO3HJV.

Traseul de 55 km a inceput la Academia de Politie din Baneasa, prin padurea Baneasa, apoi prin spatele aeroportului Otopeni pana la palatul Ghica, pe urma prin padure pana la final pe malul lacului Snagov.

Structura retelei de comunicatii s-a bazat pe o statie coordonatoare situata la finalul traseului („Net Control”) si statiile din teren, amplasate la fiecare punct de control („Check Point”).

 
Echipamentul radio a constat din statii mobile profesionale pentru fiecare ckeck point, statii portabile personale, cat si un repetor mobil in banda UHF amplasat la jumatatea traseului. Acoperirea repetorului a fost destul de buna, cel putin la CP9, eu personal neavand nevoie de statia mobila. Pentru ca intre transele de emisie mai si dirijam traficul local sau faceam poze, am folosit mai mult Motorola GP388 din dotare.

Problemele de acoperire ale repetorului au putut fi rezolvate, folosind un canal simplex. Daca un punct de control nu putea accesa repetorul, mesajul era transmis in simplex pana la urmatorul punct de control care la randul lui transmitea statiei Net Control via repetor.

Cursa nu a fost lipsita de evenimente, precum o fractura de clavicula, un abdomen deschis si 11 traumatisme minore. Asistenta medicala a fost asigurata de trei ambulante SABIF si doua SMURD.

Pentru noi exercitiul a fost un succes. Am reusit sa ne coordonam si sa asiguram comunicatii de urgenta intr-un cadru care a inclus elemente reale de interventie, scazand astfel timpul de transmitere a informatiilor din teren catre organizatori.