duminică, 21 octombrie 2012

Exercitiu RSVU - Ciucas Trail Running 2012


La mijlocul lunii septembrie a avut loc maratonul Ciucas Trail Running, pe trasee de drumetie montana din zona Cheia – Maneciu.

La solicitarea lui Dragos State, seful formatiei Salvamont Cheia, Razvan YO9IRF ne-a propus sa participam anul acesta pentru asigurarea comunicatiilor de urgenta intre punctele de control de pe traseu. Acest lucru era necesar, deoarece in majoritatea punctelor nu exista acoperire GSM. O caracteristica speciala a traseului de trail running este ca acesta e deseori neaccesibil pentru autovehicule, traversand terenuri variate, precum dealuri, munti si paduri.

Dupa o mica sedinta la radioclub, unde am pus toate ideile pe hartie, Adrian YO3HJV a lansat un apel pe forum si pe grupul de discutii RVSU. In urma apelului ne-am adunat 14 voluntari: YO3HJV, YO3IHG, YO3IPC, YO3HQN, YO4HHP, YO3IBZ, YO3FRK, YO3HTB, YO3IOU, YO9IRF, YO3IGR, YO3GSU, YO3FTI si YO3GSK.

Pentru a putea urca repetorul portabil pe varful Gropsoarele trebuia sa ajungem devreme in Cheia, asa ca vineri m-am intalnit cu Razvan YO9IRF si Andrei YO3FTI  pe la ora 8 si 30 de minute. Am plecat spre Ploiesti, de unde trebuia sa-l luam pe Adrian YO4HHP, care a venit cu microbuzul din Braila.

Odata ajunsi in Cheia, dupa ce ne-am intalnit cu Adrian YO3HJV si Doru YO3HTB, am intampinat cateva dificultati in identificarea drumului spre cabana Ciucas, unde trebuia sa ne intalnim cu voluntarii CTR. Din urma ne-a ajuns si Stefan YO3GSU care transporta panourile solare si acumulatorii pentru repetor.




 

Sus la cabana, desi putin frig, vremea era numai buna de urcat. Dupa ce am mancat ceva si am descarcat bagajele, voluntarii de la CTR au si pornit la drum spre varf, lasandu-ne in urma. 

Repetorul portabil este format din doua statii Motorola GM360 in banda UHF, filtru duplexor, o sursa de alimentare si o antena coliniara Sirio SPO 420-5. Multumita donatiei facute de YO3GSU, repetorul a beneficiat de un sistem de alimentare complet autonom, format din doua panouri solare de 75 W/buc si doi acumulatori de 33 Ah/buc, bineinteles cu controlerele de incarcare aferente.

Ajunsi cu echipamentele sus pe varful Gropsoarele, am decis sa instalam repetorul in una din vechile sonde seismice, cea care inca avea usa. Multumim si pe aceasta cale voluntarilor de la CTR si lui „Fane” de la Salvamont, deoarece fara ajutorul lor nu am fi putut urca antena si panourile solare pe acoperis.
Dupa 4 ore, repetorul era perfect functional si gata pentru teste. Imediat au inceput sa se auda statiile mobile care erau in drum spre Cheia. Se putea comunica chiar si din cateva zone ce pareau a fi nefavorabile pe hartile de acoperire.

Cand am inceput sa strangem sculele deja se intuneca, asa ca am coborat spre cabana Ciucas ajutati de lanternele din dotare. De acolo am coborat cu masinile in Cheia pentru sedinta de planificare cu organizatorii.
Cazarea a fost asigurata de organizatorii CTR la casutele cabanei Silva.
















 
Sambata dimineata la ora 8 s-a dat startul pentru ultramaraton (traseu de 100 km), iar la ora 10 pentru maraton (42 km) si semimaraton (21 km). In total au fost peste 700 participanti inscrisi.

Traseu maraton si semimaraton

Traseu ultramaraton

 

Structura retelei de comunicatii s-a bazat pe o statie coordonatoare „Net Control” situata la Cheia si statiile din teren, amplasate la unele puncte de control de pe traseu. Problemele de acoperire ale repetorului (439.025 MHz) au putut fi rezolvate folosind un canal simplex (437.500 MHz). Daca un punct de control nu putea accesa repetorul, mesajul era transmis in simplex pana la urmatorul punct de control care la randul lui transmitea statiei Net Control via repetor. Cooperarea intre radioamatori si echipele de salvare s-a facut in VHF pe frecventa nationala Salvamont.










 

Primii concurenti de la maraton si semimaraton au ajuns la punctul de control de la Muntele Rosu cu putin timp inainte de pranz, iar primii doi de la ultramaraton, seara in jurul orei 23.
Echipele Salvamont au patrulat permanent, iar punctele noastre de comunicatii au asigurat legaturile intre reteaua Salvamont si organizatori.





















Acest eveniment a fost o verificare intensa a capacitatii tehnice si organizatorice a RVSU, iar suportul nostru a contribuit la desfasurarea in conditii bune a maratonului.
O concluzie foarte importanta pentru viitoarele actiuni este ca toate detaliile legate de harti si alocarea de resurse in punctele de control trebuie stabilite din timp, nu cu o seara inainte de eveniment.
Trecand peste oboseala, a fost o experienta placuta, toti ne-am simtit bine si in viitor vom mai participa la astfel de actiuni.


foto de yo4hhp, yo3frk, yo3hjv, yo3hqn, yo3ihg