joi, 6 iunie 2013

Exercitiu RVSU - Prima Evadare 2013



Anul acesta s-au inscris aproximativ 3000 de participanti la maratonul de ciclism „Prima Evadare”. La solicitarea organizatorilor am participat din nou cu echipa RVSU pentru a asigura radiocomunicatiile intre punctele de control de pe traseu.

Au participat: YO3GSU (CP1), YO3IHG (CP2), YO3IES (CP3), YO3ITD (CP4), YO3IPT si YO3HAF (CP5), YO3HJV si YO3HQN (Net Control - CP6), YO3IRZ (CP7), YO3FTI (CP8), YO3FRK (CP9), YO3IPC(CP10), YO3IBZ si YO3HTB (dispecerat - finish), YO3IGR, YOIPB, YO3IOU.

Cu o saptamana inainte de cursa am facut o recunoastere pe teren impreuna cu Andrei YO3FTI si Catalin YO3IPC. Am testat in principal repetorul B2 (438.825 MHz) amplasat la Sinaia, urmand sa-l folosim ca frecventa de back-up. 

Traseul de 55 km a inceput la Academia de Politie din Baneasa, prin padurea Baneasa, apoi prin spatele aeroportului Otopeni pana la palatul Ghica. De aici, traseul a fost  prin padure pana la finish,  pe malul lacului Snagov.


 
Structura retelei de comunicatii s-a bazat pe o statie dispecerat situata la finish, in zona organizatorilor, o statie coordonatoare (Net Control) si statiile din teren, amplasate la fiecare punct de control (CP). Statiile din teren au transmis informatiile primite de la coordonatorii CP-urilor  la dispecerat, de unde erau preluate de organizatori sau de serviciile de urgenta.

Sambata, cu o zi inainte de eveniment, repetorul B1 (438.775 MHz) a fost mutat temporar la Palatul Ghica, situat la jumatatea traseului. Am montat antena pe acoperisul palatului, fiind cel mai inalt punct din zona, avand astfel o acoperire radio optima.










 
La CP2 in padurea Baneasa am avut activitate destul de redusa, nefiind evenimente neplacute. In principal am folosit o statie portabila Motorola DP3601 conectata la o antena Proxel AZ-505. Ma asteptam ca in padure sa am atenuare foarte mare din cauza vegetatiei, de aceea am montat antena pe un kit de contragreutati in varful unei undite de 3m. Dupa ce au trecut toti concurentii, CP2 s-a inchis si am plecat sa dau o mana de ajutor la CP6 la Palatul Ghica.

Un radioamator  amabil ne-a tinut purtatoare vreo jumatate de ora pe frecventa repetorului. Probabil nu avea putere suficienta, deoarece puteam comunica fara probleme din padure chiar si cu DP-ul 4801 cu antena originala.









 
Desi la Palatul Ghica s-a produs si nelipsita pana de curent, Repetorul Motorola DR3000 a continuat sa functioneze pe bateriile de back-up.

In cele cateva mici zone neacoperite de repetor s-a lucrat  folosind o frecventa simplex. Daca un punct de control nu putea accesa repetorul, mesajul era transmis in simplex pana la urmatorul punct de control care la randul lui transmitea prin repetor.

Fiecare membru RVSU a primit radiograme tipizate, pe care s-au completat mesajele de urgenta primite de la organizatori / coordonatori de CP-uri. Procedura a fost putin mai dificila dar a fost utila la trasabilitatea unui posibil eveniment grav.
Toate celelalte comunicari din categoria trafic de rutina nu au fost mentionate pe radiograme.














Exercitiul s-a incheiat cu succes. Am reusit sa ne coordonam si sa asiguram comunicatii de urgenta intr-un cadru care a inclus elemente reale de interventie, scazand astfel timpul de transmitere a informatiilor din teren catre organizatori.


foto de yo3ihg, yo3fti, yo3hqn, yo3ibz, yo3ies