vineri, 11 octombrie 2019

Exercitiu RVSU - ForFirEx 2019


Intre 23 si 27 septembrie a avut loc un exercitiu de amploare cu tematica incendiu de padure, numit pe scurt ForFirEx.

Exercitiul s-a desfasurat simultan in judetele Hunedoara si Caras-Severin si a adus impreuna peste 500 de profesionisti si voluntari din diferite arii de expertiza: pompieri, SMURD, Jandarmeria Montana, Salvamont, IGAv, silvicultori, echipe de cautare canina si pasionati de off-road.

In baza protocolului incheiat cu DSU, radioamatorii RVSU au fost solicitati sa participe alaturi de fortele de interventie si de celelalte ONG-uri participante, pentru a asigura radiocomunicatii alternative.

Exercitiu a inceput luni, 23 septembrie, iar conform scenariului, pe fondul secetei prelungite, au fost inregistrate mai multe focare de incendii de litiera.

RVSU a actionat cu doua echipe formate din cate 7 radioamatori, cate una pentru fiecare din cele doua baze de operatii ale IGSU instalate pentru gestionarea evenimentului: Lunca Cernii de Jos (judetul Hunedoara) si Otelul Rosu (judetul Caras-Severin).














Datorita specificului activitatilor, am utilizat sistemul DMR (voce si pozitie GPS) format din repetoare UHF Motorola SLR-5500 si statii portabile Motorola DP4801. Atat managementul retelei, cat si pozitionarea pe harta a echipelor din teren au fost facute cu ajutorul serverului SmartPTT.

Am efectuat o serie de evaluari de acoperire radio folosind software de simulare (Radio Mobile) si am tras cateva concluzii; in Hunedoara exista o locatie in care puteam instala un singur repetor care ar fi asigurat o acoperire cel putin satisfacatoare a intregii arii de desfasurare a exercitiilor, dar in Caras Severin existau unele dificultati impuse de teren astfel ca au fost necesare doua repetoare.

Pentru comunicatii la distanta, la fiecare baza de operatii am instalat cate un transceiver HF.





Misiunile din teren au constat in asigurarea radiocomunicatiilor si localizarii atat pentru cercetarea zonelor cu focare de incendiu sau a zonelor cu persoane surprinse de dezastru, cat si a ghidarii echipelor de recuperare.

Configuratia terenului in care s-au desfasurat misiunile exercitiului a fost dificila si a solicitat din plin atat profesionistii din cadrul fortelor principale cat si membrii echipelor de voluntari testand capacitatea acestora de a opera in echipe mixte.

Pe timpul exercitiului au fost utilizate autospeciale de stingere, ambulante SMURD, tabere si spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare si inlaturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI si MapN, drone, masini 4x4, precum si caini de cautare-salvare.

RVSU a furnizat suport pentru doua categorii de misiuni in acest exercitiu. Una dispusa de organizatorii exercitiului si care consta in verificarea pozitionarii in teren a “victimelor” din diferitele insert-uri si a doua a echipelor de interventie, de verificare a pozitionarii in teren a echipelor in misiunile de stingere a incendiilor si cele de cautare-salvare.

In ambele categorii de misiuni, posibilitatea de a verifica pozitia in timp real, concomitent cu realizarea comunicatiilor de voce a fost esentiala; capacitatea de a opera cu o harta interactiva ce putea fi afisata pe un monitor suplimentar a fost decisiva in a convinge si pe cei mai reticenti dintre militarii IGSU despre posibilitatile pe care radioamatorii le au la indemana.
































In acest exercitiu, scopul principal a fost verificarea cooperarii intre forte ISU, militarizate, din diferite judete dar si integrarea voluntarilor organizatiilor neguvernamentale.

In ceeace ne priveste, s-a urmarit verificarea modului in care RVSU poate instala si opera o retea radio de rezerva, compatibila cu necesitatile IGSU si apta sa furnizeze o solutie utila in planificarea, conducerea si coordonarea misiunilor din teren.

Din punct de vedere al sistemelor radio pe care le-am instalat si utilizat, rezultatul exercitiului este unul pozitiv. De multe ori reteaua noastra a fost mijloc principal de comunicatii si, desi nu acesta a fost scopul, am reusit sa impresionam atat din punct de vedere tehnic, cat si organizatoric.

Activitatea noastra a fost apreciata la nivelul conducerii DSU, recunoscandu-se rolul nostru in respectiva zona lipsita de retele de comunicatii.




Echipa RVSU a fost formata din: Ovidiu YO2LEH, Dan YO2LLQ, Horatiu YO2LQL, Adrian YO3HJV, Doru YO3HTB, Adrian YO3IGR, Aurel YO3IBZ, Vlad YO3IHG, Octavian YO3IPT, Bogdan YO3IXW, Serban YO3SXM, Ioan YO5IP, Tudor YO5TPT, Costel YO6OSC





Foto de YO3IHG, YO3HJV, YO3HTB, YO3IBZ, YO3IPT, YO3SXM