vineri, 17 iunie 2011

APRS prin ISS

Acum doua seri am reusit sa fac prima transmisie APRS prin intermediul Statiei Spatiale Internationale.
Am profitat de mica vacanta inainte de sustinerea proiectului de licenta si am plecat la munte in cea de a doua locatie, pe valea Oituzului, KN36FD. Avand o curte mare la dispozitie am destul spatiu pentru a ma juca cu diverse antene.

In seara de 15 iunie, desi era cam racoare afara, am iesit cu o directiva HB9CV si cu statia portabila Kenwood TH-D72 sa-mi incerc norocul. La prima trecere, ISS-ul a avut o elevatie destul de mica ceea ce a permis numai receptia de packete. In schimb la a doua trecere, elevatia fiind mare, am fost retranslatat de digipeaterul de la bord, RS0ISS-4. Imediat am aparut pe harta pe site-ul ARISS si pe APRS.fi datorita iGate-ului polonez SQ6DNF. Din pacate am uitat programate in statie coordonatele din Bucuresti, dar important este ca a mers. Nu ma asteptam sa functioneze cu 5w si o antena modesta.

Pe cer s-a vazut clar un punct luminos care se deplasa cu viteza mare, cam in jurul orei 19:40 UTC, lucru care mi-a usurat pozitionarea antenei. Pentru tracking folosesc cu succes softurile Orbitron 3.71 pentru Windows si HamSat pentru iOS.

HamSat

prima incercare

Setari pentru Kenwood TH-D72:
Menu – APRS – PacketPath – Type: *Others / PATH: ARISS

Frecventa uplink / downlink packet radio: 145.825 MHz

Trama APRS retranslatata:
YO3IHG-7>TT2V64,RS0ISS-4*,PACB-1,qAR,SQ6DNF:'6`%<0x1c> <0x1c>K\>145.800MHz T067 -060 op. Vlad, 73! =

Antena utilizata este o directiva HB9CV cu doi elementi si linie in λ/4 pentru banda de 2m, construita dupa indicatiile de pe site-ul lui YO4GMS. Elementii sunt facuti din antene telescopice pentru radioreceptoare si astfel ansamblul prezinta un avantaj major, este foarte usor. Castigul este in jurul valorii de 5 dBd la un raport fata/spate de peste 14 dB. Antena prezinta un SWR de 1:1.13 masurat cu analizorul AA-200 de la RigExpert.

antena HB9CV montata provizoriu pe un trepied foto

graficul SWR si parametrii antenei directive

a doua incercare

mesajul lui OK2BPU cu indicativele receptionate prin ISS

cateva indicative receptionate


print screen ARISS.net
print screen ARISS.net
print screen aprs.fi

In seara asta am mai avut o sansa de a trimite o trama, de data aceasta cu coordonatele corecte. Retranslatia a avut loc prin digipeaterul RS0ISS-3 si apoi prin iGate-ul din Irlanda EI7IG.

message acknowledge
print screen aprs.fi

Mai multe informatii utile pe ISS-fanclub si NASA