duminică, 4 martie 2012

Motorola GP360, GP388, GP680

Statiile portabile din seria GP de la Motorola sunt destinate serviciilor comerciale si guvernamentale in principal datorita fiabilitatii, modelele prezentate in continuare aflandu-se inca in productie.
                       
Pe partea de receptie statiile se comporta ireprosabil, sunt sensibile, au un raport semnal / zgomot deosebit de bun si difuzoarele se aud  puternic in mediu zgomotos.

Greutatea si dimensiunile fizice sunt mai reduse fata de legendara GP300.
Exista o gama variata de acumulatori, de diferite tipuri si capacitati, Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd, cu avantajul ca talpa de incarcare este multi-chemistry.
Personal am optat pentru acumulatori Li-Ion de 1800 mAh datorita greutatii si grosimii reduse. Autonomia variaza intre doua si sapte zile in functie de utilizare. Pe display apare un indicator asupra starii de incarcare.

Un dezavantaj dupa parerea mea, ar fi conectorul de antena, acel surub cu care ne-am obisnuit deja de la GP300. Pentru masuratori pe partea de RF sau pentru conectarea statiei la o antena exterioara, este necesar un adaptor specific, destul de rar si scump, destinat unitatilor de service. In Romania mi sa cerut in jur de 50 lei pentru un astfel de adaptor, dar poate fi gasit pentru cativa dolari pe ebay.

Ca accesorii, am achizitionat de la un distribuitor local Motorola un microfon extern „RSM MDPMMN4021A”  si de pe ebay cablurile seriale pentru programare.

GP360 si sora mai mica GP388, au cate 255 canale conventionale in banda VHF (136 – 174 MHz), ambele avand  sistemul de semnalizare Select 5.
Dispun de o serie de functii, cum ar fi „scan”, „low power”, „x-pand voice compression”, „whisper”, „emergency signalling”, deasemenea se pot monta in interior module scrambler, de criptare digitala, sau de inregistrare voce.
Dupa parerea mea, un dezavantaj este ca listele de scanare nu pot depasi 16 canale.

GP680 este varianta de trunk a seriei, compatibila cu sistemul de semnalizare MPT1327, pentru banda UHF (403 – 470 MHz). In sistemul conventional are doar 64 canale organizate in 4 personalitati a cate 16 canale. Din pacate este limitata in functii, nu are scanare, nici reducere de putere, iar numele canalelor am reusit sa le programez doar dupa ce am facut ultimul update de firmware.