miercuri, 21 august 2013

FT-817 HF Go Pack

Din experientele field-day din trecut am tras concluzia ca este destul de greu sa impachetezi toate echipamentele radio pentru transport, apoi sa le montezi pentru a face cateva legaturi, urmand sa le demontezi pentru a te muta in alta locatie. Astfel mi-a venit ideea sa asamblez un pachet compact, usor de transportat, care se poate instala si demonta rapid.

Echipamentul este format dintr-o statie portabila QRP all mode Yaesu FT-817 cu acumulator intern Li-Po 11.1 V, 2500 mAh, antenna tuner LDG Z-817 si doi acumulatori externi Li-Po de 5000 mAh si 8400 mAh. Am folosit cabluri coaxiale subtiri de tip RG-316 cu teflon, avand conectori BNC sertizati si adaptoarele catre conectorii UHF.

Fiind suficient spatiu neutilizat in interiorul tunerului, am montat o borna in partea frontala si un Un-Un 1:4 pentru a putea acorda mai usor antenele de tip long-wire.


Antenele sunt de dimensiuni cat mai reduse, verticale sau long-wire, ca de exemplu Diamond RHM-8B (7 - 50 MHz), Maldol AH-C14 (14 MHz), o sarma de 9.6 m lungime si o contragreutate de 10.6 m.

Am comandat special la Wimo antena RHM-8B pentru acest proiect deoarece este compacta si foarte usor de acordat avand la baza bobina reglabila din spira in spira.
Antenele ca Proxel PRO-X1 sunt mai dificil de acordat deoarece au bobine cu prize fixe, iar acordul fin se face din lungimea elementului radiant.Toate echipamentele sunt asezate si interconectate intr-o geanta pentru echipament foto, model Vanguard 2GO 25, astfel incat pe teren se deschide doar capacul si se monteaza antena, iar statia este gata de lucru.

Pack-ul HF a fost testat in premiera pe insula Inelul de Piatra - Capidava, cu ocazia taberei de vara Atlantykron 2013.

Este destul de greu de facut legaturi in unde scurte cu o putere de 5 W si cu antene de dimensiuni reduse, dar satisfactia este considerabil mai mare. Din cauza vegetatiei si a umezelii din padure atenuarea a fost destul de pronuntata. Am auzit foarte multe statii, inclusiv locale, dar am reusit o singura legatura in Europa, cu Neno 9A5N/P in 14.260 MHz.Later edit:

Dupa un an de utilizare nu foarte intensa, probabil din cauza dimensiunii gentii, am incercat sa mai restrang putin spatiul ocupat de echipament. Astfel am inlocuit antenna tunerul LDG cu unul de dimensiuni mult mai reduse, Elecraft T1.

De pe piata second-hand am cumparat doua antene filare Sony AN-71. Am scos cablul original de 7m lungime si am bobinat pe fiecare rola cate un cablu de 10m prevazut cu cate o banana la capat.

Geanta veche a fost inlocuita cu un model de dimensiuni mai mici, Case Logic TBC-409.

Anul acesta in luna august am participat din nou la tabara de pe insula Inelul de Piatra, Atlantykron 2014. Am reusit 12 legaturi cu 5W si antenele agatate intre copaci.