joi, 8 mai 2014

Albrecht AE 2990 AFS

Acum vreo 3 ani, Costel YO6OSC ne-a adus la radioclubul YO3KSR o statie portabila multistandard pentru Citizen Band capabila sa lucreze AM / FM / SSB. Statia model Storm Navigator putea fi deblocata si pentru benzile de 10 si 12 m ale radioamatorilor.

Statia este fabricata de producatorul sud corean „Dragon” si se gaseste sub diverse denumiri in functie de piata de destinatie (Dragon SS201 / Magnum 1012 / Albrecht AE 2990 AFS / Storm Navigator).

Acum o luna am achizitionat si eu modelul AE 2990, cu gandul la cateva activari SOTA, avand in vedere ca vine vara si va creste propagarea in banda de 10 m. Fata de cealalta statie portabila pe care o mai folosesc, Yaesu FT-817, statia Albrecht AE 2990 are dimensiuni mult mai reduse si incape cu toate accesoriile necesare in orice rucsac. 

Pentru a putea trece din banda CB in benzile de radioamatori se scurtcircuiteaza cu o penseta doua contacte aflate sub cauciucul de protectie a butonului de PTT, iar in acelasi timp se porneste statia. Se selecteaza un cod, apoi se opreste si se reporneste statia.

Mai jos gasiti lista codurilor disponibile:

Code 0:                 HAM BANDS 10 + 12 m (AM/FM/SSB 4W)
Code 1:                 HAM BAND 10 m (AM/FM/SSB 4W)
Code 2:                 HAM BAND 12 m (AM/FM/SSB 4W)
Code 3:                 450 ch. (AM/FM/SSB 4W)
Code 4:                 450 ch. (AM/FM/SSB 4W “0” Raster)
Code d:                Germany (80 FM 4W; 40 AM 1W and SSB 4W)
Code EU:              40 AM 1W, 40 FM/SSB 4W
Code E:                 40 ch. AM/FM/SSB 4W
Code PL:              40 ch. AM/FM/SSB 4W “0” Raster
Code U:                UK U1 from 1 to 40; U2 from 1 to 40
Code US:              40 ch. AM/SSB 4W (no FM mode allowed in the USA)

Pentru a nu desface mereu cauciucul de pe butonul de PTT am facut o mica modificare. Switch-ul de PTT are 2 sectiuni conectate in paralel, care pun linia de PTT la masa. Am desfacut unul dintre pini si l-am conectat printr-un fir subtire la contactul din mijloc (2), contactul 1 fiind deja conectat la masa. Sub pinul switch-ului se pune o bucata de hartie sau de banda izolatoare pentru a nu se atinge de cablajul imprimat. Astfel la pornire daca se tine apasat butonul de PTT se intra in modul de schimbare a standardului.Legat de partea de alimentare, statia vine doar cu o carcasa pentru 9 baterii AA, fara acumulatori si fara nici un fel de incarcator. De la Octavian YO3IPT am primit inca o carcasa pentru 6 baterii AA de la o statie asemanatoare. Dupa ce i-am scos elementele de conexiune inutile, am montat 3 celule Li-Po de 1500 mAh si un jack de 3.5 mm pentru incarcare. Fiecare celula este prevazuta cu circuit de protectie, iar incarcarea o fac cu un charger specializat pentru modele radiocomandate. Statia are un consum redus de energie, in receptie 150 mA, iar la emisie la varfuri de modulatie aproximativ 1.2 A. Puterea de emisie este aproximativ 3.5 W pe baterii si 4.5 W cu alimentare externa de 13.8 V.  Antena care vine in pachet este complet inutila in banda de 28 MHz, la lungimea de 10 cm fiind total ineficienta. Am achizitionat de la Wimo o antena telescopica ceva mai lunga, model AT-10 de 1.4 m lungime maxima, la care am atasat si o contragreutate. Tot de la Octavian am primit inca o antena pentru statii portabile de 50 cm lungime.

Pasul standard este de 10 kHz, specific statiilor CB, dar poate fi schimbat prin apasarea unui buton (500 Hz / 10 KHz / 100 KHz) . Pasul minim de 500 Hz este totusi prea mare pentru un reglaj fin in SSB. Statia mai are si un reglaj de clarifier care functioneaza doar la receptie, iar din aceasta cauza este posibil sa fiu putin decalat in frecventa la corespondent.

Desi are reglaje de Mic-gain si RF-gain, acestea trebuie setate pe valoare maxima pentru ca statia sa functioneze corect. Statia permite si shiftul de frecventa pana la 990 KHz pentru repetoare, dar are un singur CTCSS preprogramat de 156.7 Hz specific repetoarelor din SUA.

Pentru o mai mare usurinta in utilizare si pentru a fi „setul complet”, folosesc si un microfon extern Yaesu MH-12A2B.

Statia nu are un raport calitate – pret grozav, a costat aproximativ 220 euro cu accesoriile standard (antena scurta si cutie pentru baterii). Performantele sunt inferioare daca o comparam cu o statie HF pentru radioamatori gen FT-817, dar mai mult nici nu pot sa cer de la o portabila de aceste dimensiuni.

In ziua de 1 mai am facut o scurta plimbare pe litoral impreuna cu Octavian YO3IPT. Acolo ne astepta Alin YO9JNX cu antenele pregatite pe malul marii. Din pacate propagarea in 10 m nu ne-a ajutat foarte mult, am auzit doar 3 statii cu care nu am reusit sa intru in legatura. In schimb Alin si Octavian au lucrat cateva statii in 14 si 21 MHz.