vineri, 19 septembrie 2014

YO3A UHF - Bucuresti

Dupa cateva luni de teste intense in zona Militari, repetorul UHF YO3A din Bucuresti a fost amplasat intr-o noua locatie.  

Frecventa de downlink este 439.025 MHz cu uplink in 431.425 MHz, iar tonul de acces CTCSS este 192.8 Hz.

Repetorul a fost conceput de Octavian YO3IPT cu statii UHF Motorola GM340, controller Zetron 37 Max, duplexor UHF Procom si sursa MeanWell SP-200-13.5 de 15A.

Datorita amplasamentului de exceptie din zona Aviatiei, repetorul se poate accesa cu statia portabila din majoritatea zonelor Bucurestiului. In noul amplasament am folosit 14m de cablu coaxial LMR400 si antena Diamond X-300, iar puterea de iesire a fost setata la 10W.

Vreau sa adresez multumiri si pe aceasta cale lui Cristi YO3GDI, Nicu YO3FBD, Cristi YO3GWM, Gabi YO3INQ Gore YO3IGR, Cristel YO4ISC si lui Marius YO3GEJ, fara ajutorul carora nu s-ar fi putut realiza acest proiect. 

Acoperire repetor


Revizie tehnica - August 2019
- inlocuit ventilator sursa
- inlocuit antena
- ancorat pilon
- verificat filtrul duplexor
- verificat putere de emisie
Extras din “Etica si procedurile de operare are radioamatorului” de ON4UN si ON4WW (traducere YO3HJV, YO3MAC, YO3JW)

Traficul pe repetor

Functia principala a repetoarelor este de a marii raza de actiune a statiilor portabile si mobile in benzile VHF si UHF.

Foloseste-te de legaturi simplex ori de cate ori este posibil.

Daca doresti sa vorbesti prin repetor cand deja exista trafic pe acesta, asteapta intai sa apara o pauza in care sa iti anunti indicativul.

Foloseste expresia „break” sau, si mai bine „break break break” doar in situatii de urgenta sau in cazul in care esti intr-o situatie critica.

Statiile care folosesc repetorul ar trebui sa faca pauzele pana cand purtatoarea repetorului se intrerupe ori pana la aparitia unui bip; astfel se evita fenomenul dublarii (emisie simultana a mai multor statii); in acest fel, se lasa timp pentru noile statii sa se indentifice.

Nu monopoliza repetorul. Acesta nu este acolo doar pentru tine sau pentru prietenii tai. Ai in vedere ca si altii doresc sa utilizeze repetorul; fi binevoitor.

Pastreaza legaturile prin repetor scurte si la obiect.

Nu este in regula sa intrerupi o legatura fara sa te indentifici; in principiu, acest fapt reprezinta o interferenta cu caracter ilegal.

Daca folosesti des un anume repetor, gandeste-te sa contribui si tu la intretinerea si buna functionare a acelui repetor.