vineri, 19 septembrie 2014

Exercitiu RVSU – Ciucas X3 2014


S-a terminat si a 5-a editie a maratonului montan Ciucas X3. Au fost peste 600 participanti, pe un traseu de pana la 105 Km lungime, in zona Cheia – Maneciu.

Ca deobicei, alaturi de colegii radioamatori, am asigurat comunicatiile in punctele de control esentiale unde nu exista acoperire GSM.

Spre deosebire de anii trecuti, anul acesta am avut parte de o vreme superba.

Vineri 12 septembrie, am urcat pe varful Gropsoarele pentru a face o revizie tehnica la repetor. Cu aceasta ocazie am schimbat antena (Diamond X-50), cablul coaxial si digipeaterul APRS. In aceasta locatie, repetorul a functionat in continuu inca de anul trecut, alimentat din doua panouri solare de 75 W si doi acumulatori SLA de 33 Ah.
In acest timp Adi YO4HHP a facut cateva legaturi in 14 MHz pentru programul SOTA, de pe varful Gropsoarele YO/EC-057.Spre seara am coborat in Cheia pentru cina si pentru sedinta organizatorica. La intoarcere, pe drumul extrem de stricat spre Muntele Rosu, Razvan YO9IRF a reusit sa sparga baia de ulei de la masina.


Sambata dimineata la ora 6 s-a dat startul la ultramaraton (105 Km), unde au plecat 52 concurenti. Apoi la ora 10 s-a dat startul pentru maraton (42 Km) si semimaraton (21 Km).

traseu semimaraton, maraton si ultramaraton

Cativa dintre noi ne-am trezit dis de dimineata si am plecat fiecare spre check point-ul sau, astfel ca pe la ora 6 am ajuns cu Gore YO3IGR la cabana Ciucas. Acolo ne-am oprit pentru micul dejun avand in vedere ca abia peste o ora ar fi trebuit sa treaca primii concurenti de la ultramaraton.Structura retelei de comunicatii s-a bazat pe o statie coordonatoare „net control” situata la Cheia si statiile din teren, amplasate la unele puncte de control de pe traseu. Din cauza unor interferente apropiate de frecventa de intrare a repetorului, statiile din punctele mai indepartate nu mai puteau fi auzite in UHF. Probleme de acoperire au putut fi rezolvate de Romeo YO3IES care a instalat la Muntele Rosu un repetor cross-band (statie mobila Wouxun KG-UV920P). Daca un punct de control nu putea accesa repetorul UHF, mesajul era transmis in simplex VHF (144.850 MHz) si retranslatat pe frecventa repetorului de pe varful Gropsoarele. Problemele au aparut cand doua statii incercau sa comunice, dar se aflau pe aceeasi frecventa simplex in VHF.
Cooperarea intre radioamatori si echipele de salvare s-a facut in VHF pe frecventa nationala Salvamont.

Statia net-control  a fost amplasata intr-o incapere a salii de sport din Cheia, unde aveam o legatura mai buna cu organizatorii. Operatorii au facut de serviciu prin rotatie incepand cu Razvan YO9IRF, Doru YO3HTB si apoi  Gore YO3IGR.
Echipele Salvamont au patrulat permanent, iar punctele noastre de comunicatii au asigurat legaturile intre reteaua Salvamont si organizatori. Experienta acumulata anii trecuti ne-a ajutat sa ne organizam si sa coordonam eficient echipele de interventie si de transport. Ne-am bucurat ca vremea a tinut cu noi si abia asteptam maratonul de anul viitor.

Au participat Razvan YO9IRF, Gore YO3IGR, Romeo YO3IES, Victor YO3HQN, Doru YO3HTB, Aurel YO3IBZ, Madalin YO3IOU, Octavian YO3IPT, Simona YO3ISQ, Adrian YO4HHP, Mihai YO3ISL, Stefanut, Marian YO3IPB, Vlad YO3IRZ, Cristina YO3IWL impreuna cu Horia, cel mai mic radioamator, iar in final subsemnatul crocoVlad YO3IHG.

foto de yo3ihg, yo3ies, yo3hqn