duminică, 20 septembrie 2015

Exercitiu RVSU - Ciucas X3 2015Pe 12 septembrie 2015 a avut loc la a 6-a editie a maratonului montan Ciucas X3. Anul acesta au participat peste 1000 alergatori la cele 3 probe de semimaraton (22 km), maraton (40 km) si ultramaraton (105 km).

Desi vremea nu a tinut cu noi, am reusit sa adunam echipa RVSU si sa asiguram comunicatiile radio in punctele esentiale de pe traseu. Am avut parte de o surpriza placuta din partea colegilor de la radioclubul Cafe Gratis YO5KDS din Cluj-Napoca, care au participat alaturi de noi la acest eveniment.

Dupa o iarna destul de grea, suportul metalic care sustinea antena si panourile solare a cedat, iar repetorul de la Ciucas a fost adus de Razvan YO9IRF in Bucuresti pentru o revizie tehnica amanuntita. Cu aceasta ocazie Adi YO3HJV a schimbat frecventele si a realiniat filtrul duplexor, deoarece repetorul era desensibilizat de o purtatoare in frecventa de intrare.

Cu o saptamana inainte de concurs, am urcat numai cu o parte din echipamente inapoi pe varful Gropsoarele, suportul pentru panourile solare nefiind gata la momentul respectiv. Vremea inca nu se stricase, asa ca am avut parte de soare si de racoarea placuta a muntelui, dar si de vizita unei capre curioase dintr-o turma din apropiere. Dupa cateva zile conditiile meteo s-au inrautatit, a inceput sa ploua si temperatura a scazut. Vineri, cu o zi inainte de concurs, mai trebuia instalat suportul metalic, antena si panourile solare. Impreuna cu Razvan YO9IRF am inceput sa urc de la Muntele Rosu pe o ploaie torentiala, dar din cauza echipamentului necorespunzator m-am udat atat de tare incat am fost nevoit sa renunt pe la jumatatea traseului si sa ma intorc la cabana.

Razvan a reusit sa ajunga sus, unde s-a intalnit cu Aurel YO3IBZ si Marian YO3GSK care urcasera de la cabana Ciucas. Din cauza vantului extrem de puternic au putut sa monteze doar suportul si antena. Astfel repetorul a ramas alimentat doar din doi acumulatori SLA de 24 Ah, urmand sa fie folosit numai ca back-up in caz de urgenta.
In acest timp, Adi YO3HJV si Doru YO3HTB au mutat statia net-control la Baza Salvamont de la Muntele Rosu (1300m), pentru a avea o acoperire mai buna a traseului de concurs in frecvente simplex.

Impreuna cu Cristel YO4ISC si Mihai YO3CPR am ridicat in spatele cabanei Muntele Rosu un pilon de 10 m inaltime avand in varf o antena SG7900. Acolo am pornit un repetor crossband (Yaesu FT-8900) intre frecventa 437.500 MHz si 145.475 MHz. 
Spre seara am coborat in Cheia pentru a ne intalni cu colegii din Cluj si pentru a discuta ultimele detalii organizatorice pentru actiunea de a doua zi.Sambata dimineata fiecare radioamator a plecat catre checkpoint-ul sau, iar eu am ramas in zona startului din Cheia urmand sa fac legatura intre organizatori si statia net-control de la Muntele Rosu.

La ora 6:00 AM s-a dat startul pentru cei 79 de concurenti inscrisi la ultramaraton. Apoi cu o mica intarziere, la ora 10:20 AM, s-a dat startul pentru maraton cu 380 de concurenti inscrisi si semimaraton cu 603 concurenti. Din fericire vremea a inceput sa se imbunatateasca, a fost innorat, dar nu a mai plouat.

traseu semimaraton

traseu maraton

traseu ultramaraton
Ca in anii trecuti, structura retelei de comunicatii s-a bazat pe o statie coordonatoare „net-control” situata de aceasta data la Muntele Rosu si statiile din teren amplasate in fiecare check point de pe traseul de ultra-maraton. Comunicatiile s-au realizat exclusiv in frecvente simplex (437.500 si 145.475 MHz), iar problemele de acoperire au fost in mare parte rezolvate de Cristel YO4ISC cu repetorul crossband. Statia net-control a fost in eter non stop, de sambata, ora 5.30 AM, pana duminica, ora 5:00 AM.
Cursa a decurs fara probleme semnificative sambata in timpul zilei, dar duminica in jur de ora 1 AM a avut loc o urgenta reala, fiind necesara salvarea unei partipante la ultra-maraton dintr-o zona cu acces dificil. Gore YO3IGR era cu masina de teren in apropiere si a putut oferi suport Jandarmeriei Montane pentru o interventie rapida. Concurenta aflata in pragul hipotermiei, a fost adusa in siguranta in Cheia.
Chiar daca anul acesta conditiile meteo au fost vitrege si nu am avut un repetor 100% functional, am reusit sa ne organizam si sa coordonam echipele de interventie si de transport. Adevarata provocare a fost sa putem comunica pe tot traseul in frecvente simplex, eventual cu ajutorul unui repetor crossband de rezerva.

Ca urmare a implicarii noastre, a Radioamatorilor Voluntari in Situatii de Urgenta, peste 1000 de alergatori au fost in siguranta. Nici Salvamontul si nici Jandarmeria Montana nu au posibilitatea de a comunica pe suprafata pe care se desfasoara maratonul. Echipa RVSU a urmarit pe fiecare din participantii de la ultra-maraton pentru a putea sti intotdeauna zona de traseu in care se afla.

Au paticipat Razvan YO9IRF, Adi YO3HJV, Doru YO3HTB, Marian YO3IPB, Mihai YO3CPR, Aurel YO3IBZ, Marian YO3GSK, Gore YO3IGR, Victor YO3HQN, Cristel YO4ISC, Madalin YO3IOU, Mircea YO5FYI, Denis YO5DSG, Lucian YO5POO, Tibi YO5OFT, Iosif YO5BTT, Sorin (viitor radioamator), Dragos YO9IYS, Sasa YO9IBD, iar in final subsemnatul crocoVlad YO3IHG.

foto de yo3ihg, yo3hqn, yo5dsg, yo9irf