sâmbătă, 18 iunie 2016

Antena activa “PA0RDT Mini Whip”

Dupa achizitia Icom-ului IC-R20, am fost o vreme preocupat numai de receptia transmisiunilor radio in benzile de unde scurte. Astfel am cautat sa construiesc o antena activa de banda larga, iar pe internet am gasit un proiect atractiv, ”PA0RDT Mini Whip Antenna”. Aceasta antena mi sa parut foarte interesanta , fiind foarte mica in comparatie cu lungimea de unda.

Datorita dimensiunii reduse, antena se ”cupleaza” capacitiv la componenta electrica a campului electromagnetic, iar diferenta de potential rezultata se aplica unui preamplificator cu o impedanta mare de intrare.

Pentru ca antena sa fie eficienta si sa aiba un raport semnal zgomot cat mai bun, trebuie sa fie amplasata cat mai sus si cat mai degajat. Antena nu va functiona in interior deoarece campul electric este puternic atenuat de peretii cladirilor si astfel va capta numai zgomotul generat de aparatele electrocasnice. Pentru a mari eficienta este necesara o priza de impamantare independenta conectata la baza antenei. Este de evitat impamantarea din shack, comuna cu alte echipamente electronice, tot din cauza zgomotului pe care l-ar putea induce in antena.

Antena este formata din doua suprafete metalice pe o singura placa de textolit, elementul pozitiv de aproximativ 90 x 35 mm si masa de 60 x 35 mm, dimensiunile nefiind critice. Preamplificatorul l-am construit pe o placa separata de 45 x 17 mm. Montajul are doua etaje, un preamplificator cu impedanta mare de intrare cu un tranzistor FET (J310) si un etaj coborator de impedanta cu un tranzistor bipolar (2N5109). Preamplificatorul se alimenteaza prin cablul coaxial prin intermediul unei cutii de separatie (bias-T). Pentru protectia la intemperii, tot ansamblul este izolat intr-o teava din PVC pentru instalatii.

Pentru aceasta dimensiune, antena este la fel de sensibila ca o antena full size, iar daca este amplasata corespunzator si conectata la o impamantare buna nu va fi influentata de zgomotul radioelectric. Antena este omni-directionala, iar nivelul semnalului receptionat este direct proportional cu dimensiunea elementului activ. O antena identica este utilizata cu succes si la Web SDR-ul de la Universitatea Twente din Olanda.
Informatii suplimentare cat si cateva masuratori in laborator se pot gasi in urmatoarele linkuri: