joi, 25 august 2016

LNR FX-4A QRP transceiver

LNR FX-4A este un transceiver QRP produs in serie mica de firma americana LNR Precision din North Carolina. Acest transceiver de mici dimensiuni acopera cele mai utilizate benzi de unde scurte pentru radioamatori, 7/10/14/18 MHz, atat in SSB cat si in telegrafie, cu putere de cel mult 10W.

Specificatii tehnice:
Frecventa: 40M (7.000.00-7.300.00 MHz) / 20M (14.000.00-14.350.00 MHz) / 30M (9.999.99-10.155.00 MHz) / 17M (18.068-18.168.00MHz) – tuning step 10 Hz, 100 Hz, 1 KHz
Moduri de lucru: CW, LSB, USB
Sensibilitate: 0.3 uV
Putere emisie: 5 W
Tensiune alimentare: 12 - 13.8 V
Curent: RX 250 mA, TX 1.2 A
Dimensiuni: 112 mm x 77 mm x 42 mm
Greutate: 450 gr


Transceiverul se poate achizitiona numai din America la pretul de 400$, in Europa nefiind nici un distribuitor LNR. Pana la urma l-am comandat online prin octombrie 2015 si mi l-a adus un prieten care s-a intors in tara dupa Craciun.

Nerabdator am desfacut pachetul si am pornit transceiverul. Dupa numai o ora de functionare, o referinta de frecventa a unui DDS a incetat sa mai functioneze.

Dupa cateva mailuri schimbate cu producatorul, in care mi-a sugerat sa returnez produsul pentru a fi reparat in SUA, am ajuns la concluzia ca este mai ieftin si mai rapid sa il repar la LCCOM. Dupa sarbatori Adi YO3HJV a procurat oscilatorul si l-a schimbat.




Designul este inspirat din seria KX a tranceiverelor Elecraft. Pe latura dreapta sunt 3 jack-uri, unul pentru microfon/speaker, altul pentru casti, iar cel de al treilea pentru cheia de telegrafie. Pe partea stanga este jack-ul de alimentare cu switch-ul on/off si conectorul BNC pentru antena.

Transceiverul este destul de solid construit, intr-o carcasa de aluminiu, partile cele mai sensibile fiind encoderul si display-ul acoperit de o folie subtire de plastic.

Singurele accesorii cu care vine transceiverul sunt cablul de alimentare si un microfon ieftin chinezesc.

Dintre cele mai importante functii pot enumara cele doua VFO-uri, 10 memorii pe fiecare banda, RIT (+/-10 KHz), iambic keyer, SWR metru si volt-metru.






Testat in trafic in comparatie cu Yaesu FT-817ND, LNR-ul este la fel de sensibil, dar ceva mai putin zgomotos la receptie. Receptorul este cu simpla conversie, filtru cu 6 cristale de cuart si AGC, avand un singur encoder de tuning si un potentiometru de volum. Nu are controale de RF gain / atenuator, sau difuzor intern, acesta fiind incorporat in microfon.

In specificatiile tehnice puterea de iesire esta data la 5W, dar eu am masurat la varfuri de modulatie aproximativ 10W.  Modulatia s-a imbunatatit considerabil dupa ce am inlocuit microfonul original cu un Yaesu MH-34 pentru statii portabile.

Interfata cu utilizatorul este foarte simpla, avand un singur meniu pentru utilizatori si un meniu de service. Este suficienta o singura setare initiala a meniului pentru utilizatori, toate functiile fiind disponibile pe butoane. Banuiesc ca din cauza unui bug in soft, cateodata butoanele nu mai raspund la comenzi, revenindu-si complet dupa o repornire a statiei. Din pacate la acest model de transceiver producatorul nu a prevazut posibilitatea update-urilor de firmware.

meniu utilizator

meniu service



Pentru noul HF Go Pack, am achizitionat de la F64 o geanta Case Logic SLRC-208. Este suficient de mare cat sa incapa LNR-ul impreuna cu microfonul, un acumulator Li-Po de 4000 mAh si antena End Fed Half Wave descrisa intr-un articol anterior. Pentru ca antena este acordata, antena tunerul nu mai este necesar.



portabil la intalnirea radioamatorilor de la Baile Govora - iulie 2016


Din pacate, calitatea componentelor cam lasa de dorit, iar softul nu este extraordinar de stabil. Totusi transceiverul este de pastrat datorita dimensiunilor, consumului si a usurintei in utilizare, fiind numai bun pentru portabil.