luni, 19 septembrie 2016

Exercitiu RVSU - Ciucas X3 2016


Pe data de 10 septembrie a avut loc cea de a 7-a editie a concursului de alergare montana Ciucas X3Concursul are trei curse, semimaraton (21 km), maraton (42 km) si ultramaton (105 km), desfasurate in zona statiunii Cheia si a muntilor Ciucas. Numarul participantilor este in crestere, anul acesta fiind aproximativ 1500 de alergatori inscrisi.

Pentru al 5-lea an consecutiv echipa RVSU a fost prezenta pentru a asigura radiocomunicatiile in punctele esentiale de pe traseu, alaturi de echipele de interventie ale Salvamontului si ale Jandarmeriei Montane. La acest tip de concurs cu durata de 24 ore este esentiala transmiterea rapida a informatiilor din teren, mai ales ca in majoritatea zonelor nu exista acoperire GSM. Ca si anul trecut, cu ajutorul echipei radioclubului YO5KFG din Cluj am reusit sa acoperim toate checkpoint-urile de pe traseul de ultramaraton.

Pentru a putea comunica pe intregul traseu ne bazam in principal pe repetorul UHF de la 1860m de pe varful Gropsoarele. Pentru ca acolo nu exista retea electrica, repetorul este alimentat din panouri solare si acumulatori SLA. La scurt timp dupa revizia tehnica din septembrie 2015, repetorul a incetat sa mai functioneze, din cauza unor acumulatori defecti, care cel mai probabil au tinut tot sistemul de alimentare in scurtcircuit. Acum doua luni, acumulatorii defecti au cedat de tot si repetorul a pornit fara nici o interventie.

Anul acesta am vrut sa incercam ceva nou, asa ca am instalat trei acumulatori LiFePO4 de cate 20A bucata impreuna cu un incarcator MPPT. Fata de SLA, acest tip de acumulatori sunt mai eficienti, au o plaja mai larga de temperatura in care pot fi utilizati, o durata mai mare de viata, si o greutate mai redusa. Panourile solare erau intr-o stare excelenta de functionare dupa 5 ani de utilizare, avand la iesire aproximativ 20V in gol.


























Ziua urmatoare, vineri, am inceput sa instalam echipamentele pentru statia net-control de la Baza Salvamont Muntele Rosu. Adi YO3HJV si Aurel YO3IBZ au ridicat doi piloni telescopici cu antene pentru banda VHF si UHF, au instalat un repetor cross-band (Yaesu FTM-400) ca solutie de back-up si au facut primele teste de acoperire in frecvente simplex.












Sambata dis de dimineata am inceput fiecare sa plecam catre posturile alocate, apoi la ora 6:00 AM s-a dat startul pentru 124 de concurenti inscrisi la ultramaraton, iar la ora 10:00 AM pentru cei de la maraton si semimaraton.

Anul acesta am ajuns la CP7 pe varful Grohotis la 1768m altitudine. Am avut la mine si transceiverul HF cu gandul sa fac cateva legaturi in programul SOTA, dar din pacate nu am avut suficient timp disponibil. A fost necesar sa notez numarul si timpul fiecarui concurent, astfel am putut sa tin o evidenta clara a situatiei din acea zona a traseului.

Cursa nu a fost lipsita de incidente, astfel ca sambata in jur de ora 12 am fost informati de Jandarmeria Montana ca au avut loc doua accidente (o fractura si o entorsa) anuntate prin serviciul 112. Un echipaj Salvamont a fost indrumat spre locul accidentului, la circa 2 km de Cabana Ciucas. In acelasi timp catre locul accidentului s-a deplasat o ambulanta SMURD. Din cauza drumului de acces, foarte accidentat, echipajul  SMURD a fost transportat de RSVU cu autoturismul 4x4 din dotare la Cabana Ciucas.

Pe parcursul perioadei in care s-a desfasurat concursul, Alex YO5PQJ a promovat evenimentul in unde scurte cu indicativul special YP3X, de la cabana Ciucas.

traseu semimaraton
traseu maraton

traseu ultramaraton
















Anul acesta am avut parte de o vreme superba, ceea ce a redus mult numarul evenimentelor neprevazute. Repetorul a functionat perfect si a fost calea principala de comunicatie intre checkpoint-uri si net-control, astfel am reusit sa ne organizam si sa coordonam echipele de interventie si de transport.

Ca urmare a implicarii noastre, a Radioamatorilor Voluntari in Situatii de Urgenta, peste 1500 de alergatori au fost in siguranta. Nici Salvamontul si nici Jandarmeria Montana nu au posibilitatea de a comunica in toata zona in care se desfasoara maratonul. Echipa RVSU a urmarit pe fiecare din participantii de la ultramaraton pentru a putea sti intotdeauna zona de traseu in care se afla.

Echipa RVSU: Gore YO3IGR, Aurel YO3IBZ, Marian YO3GSK, Bogdan YO3IXW, Adi YO3HJV, Doru YO3HTB, Andrei YO3FTI, Marian YO3IPB, Vlad YO3IRZ, Cristina YO3IWL, Octavian YO3IPT, Simona YO3ISQ, Romeo YO3IES, Madalin YO3IOU, Serban YO3SXM, Denis YO5DSG, Horea YO5FHR, Lucian YO5POO, Alin YO5POP, Sorin YO5PVD, Iosif YO5BTT, Alex YO5PQJ, Dragos YO9IYS, iar in final subsemnatul crocoVlad YO3IHG.




foto de yo3ihg, yo3ixw, yo3sxm