In luna mai a acestui an, la targul de la Dayton, Elecraft a prezentat modelul KX2. Este vorba despre ultimul model de transceiver SDR portabil aparut pe piata, destinat pasionatilor de QRP.
Avand ocazia sa butonez un KX2 la targul din iunie de la Friedrichshafen, m-am hotarat sa cumpar si eu unul.
Am comandat transceiverul la sfarsitul lunii iulie la distribuitorul european QRP Project si a ajuns undeva spre sfarsitul lunii august, din cauza ca produsul nu era in stoc in acel moment. Transportul prin curier rapid a costat numai 8 euro si a durat aproximativ o saptamana din momentul in care a plecat din Germania.
In pachetul standard sunt incluse un cablu de alimentare si un cablu USB pentru conectare la PC. Impreuna cu transceiverul am comandat si cateva accesorii optionale: microfonul de mana MH3, antenna tunerul intern KXAT2, un acumulator KXBT2 si incarcatorul KXBC2.
Atat acumulatorul cat si incarcatorul sunt fabricate de firma Tenergy si comercializate de Elecraft. Acumulatorul este format din 3 celule Li-Ion 18650 cu o capacitate de 2600 mAh legate in serie. Incarcatorul este fara balansare, ceea ce duce la o durata de viata ceva mai scurta a acumulatorului. Acumulatorul trebuie scos din transceiver pentru a putea fi incarcat.
Specificatii tehnice:
Frecventa: RX 500 kHz - 32 MHz, TX 80 m - 10 m (9 benzi)
Moduri de lucru: CW, LSB, USB, DATA (CW/PSK/RTTY - encoder/decoder intern)
Sensibilitate: -136 dBm (cu preamplificator)
Rejectie frecventa imagine: 55 - 70 dB (3-32 MHz)
Putere emisie: 10 W (80 - 17 m), 8 W (12 - 10 m)
Tensiune alimentare: 8 - 15 V
Curent: RX aprox. 150 mA, TX 1-2 A
Dimensiuni: 147 mm x 50 mm x 40 mm
Greutate: 370 gr (fara optiuni instalate)
La prima vedere transceiverul este frumos finisat, robust si destul de solid construit. Desi este destinat utilizarii pe teren, transceiverul nu este suficient protejat impotriva apei sau a prafului, mai ales in cazul conectorilor pentru modulele optionale. Dupa parerea mea, punctul slab este geamul din policarbonat care protejeaza display-ul. Acesta nu este lipit de carcasa metalica, este prins numai in colturi cu 4 suruburi, astfel incat praful poate patrunde foarte usor pe display.
Capacul de pe spatele transceiverului este prins numai cu doua suruburi laterale si se poate scoate foarte usor pentru a avea acces la antenna tuner si la acumulator. Capacul trebuie scos cu putina atentie, deoarece pe el este montat si difuzorul intern.
Specific seriei KX, conectorii se afla pe lateralele carcasei. Pe partea stanga este conectorul de alimentare impreuna cu 4 jack-uri, unul pentru comunicatie seriala, altul pentru cheia de telegrafie, iar ultimele doua pentru casti si microfon. Pe partea dreapta este numai conectorul BNC pentru antena. Pe partea din fata se gaseste conectorul pentru cheia de telegrafie optionala KXPD2, iar in spate un conector destinat service-ului (PGM) si un spatiu liber pentru conectorul modului optional KXIO2 (Real-Time Clock + General-Purpose Outputs).
Interfata cu utilizatorul este destul de complexa, butoanele avand cate doua sau chiar trei functii. Este necesara parcurgerea manualului de utilizare chiar si pentru a porni transceiverul. Meniul are cateva functii extrem de utile cum ar fi voltmetru, ampermetru, ceas (numai cu modulul optional KXIO2), temperatura etaj final, nivel audio iesire, si cea mai importanta, contor amperi-ora pentru a putea estima durata de viata a acumulatorului.
Conectarea la PC se face printr-un cablu USB-to-COM, pentru programarea memoriilor si pentru CAT (in Ham Radio Deluxe se selecteaza optiunea pentru Elecraft K3). Tot prin acest cablu se pot face si upgrade-uri de firmware. Pe acelasi port serial se pot transfera datele in format ASCII de la encoderul/decoderul intern pentru CW/RTTY/PSK. Elecraft ofera si un soft pentru programarea memoriilor (KX2 Utility), care cuprinde si un terminal de date pentru CW/RTTY/PSK.
Transceiverul poate fi folosit si ca statie handheld deoarece are buton PTT si microfon intern, microfonul de mana fiind optional. Un avantaj este ca se poate utiliza orice tip de microfon (de PC, lavaliera), deoarece din meniu pot fi dezactivate atat pinul de PTT cat si bias-ul din jack-ul de microfon.
Testat in trafic, transceiverul are o receptie extraordinara. Fiind SDR, nu mai sunt necesare filtrele mecanice optionale, are filtru IF trece banda reglabil, noise reduction si filtru auto-notch. Curentul masurat la receptie este de aproximativ 165 mA (cu backlight-ul display-ului pornit), o mare diferenta fata de Yaesu FT-817 care consuma aproximativ 350 mA.
La emisie, pentru o tensiune de alimentare de peste 10 V, puterea la varfuri de modulatie ajunge la 10 W in benzile de la 3.5 la 21 MHz si 8 W in benzile 24 si 28 MHz. Daca tensiunea de alimentare scade sub 10 V puterea de iesire este redusa automat la 5 W. Curentul masurat in laborator pentru o putere de 5W la iesire este de aproximativ 1.4 A, iar pentru 10 W de 1.9 A.
Primele teste le-am facut in timpul concursului „All Asian DX Contest”, unde cu 10 W si o antena End Fed Half Wave am facut cateva legaturi in 7 si 14 MHz cu Rusia, Arabia Saudita, Kuwait si Japonia. In majoritatea cazurilor am primit controale foarte bune de semnal si de modulatie. Desi nu ma pasioneaza concursurile am avut surpriza sa aud tot felul de statii rare in eter, dar evident nu toate m-au auzit cu putere mica.
Transceiverul include si banda de 60m, mai precis 5060 - 5450 KHz. In Romania, ANCOM a alocat un canal cu o largime de banda de 3 KHz, intre 5363.5 si 5366.5 KHz, cu o putere maxima aparent radiata de 15 W, pentru a se efectua teste de propagare in scopul comunicatiilor pentru pregatirea in situatii de urgenta. In urmatoarea perioada voi face teste mai amanuntite in aceasta banda.
Transceiverul se poate achizitiona fie de la distribuitorii europeni, QRP Project din Germania sau Waters & Stanton din UK, fie direct de la Elecraft din SUA. Din pacate pretul este destul de ridicat, fiind comparabil cu al unui Icom IC-7300.
Totusi transceiverul este foarte atractiv atat datorita multitudinii de functii care se regasesc si la majoritatea echipamentelor stationare, cat si datorita faptului ca include antenna tuner si acumulator intr-o carcasa de dimensiuni reduse.