marți, 27 decembrie 2016

Kenwood TH-D74

Dupa multe asteptari, Kenwood a lansat in aceasta toamna un model revolutionar in domeniul comunicatiilor digitale. Este vorba despre transceiverul portabil Kenwood TH-D74 cu APRS si D-Star.

Am auzit zvonuri despre aparitia noii portabile inca din primavara, dar abia la targul din iunie de la Friedrichshafen am putut sa o vad pentru prima data. In acel moment inca nu se cunostea denumirea si nici nu se putea testa, fiind bine inchisa intr-o vitrina de sticla. 


Imediat ce a fost disponibila si in Romania, la inceputul lunii octombrie, am achizitionat-o si eu de la LCCOMPachetul contine transceiverul, un acumulator Li-Ion de 1800 mAh (KNB-75L), antena standard, beltclipul, incarcatorul si manualul.

Cateva specificatii tehnice:
Frecventa: RX 0.1 - 524 MHz, TX 144 - 146 / 430 - 440 MHz
Moduri de lucru: FM, Packet, D-Star (RX/TX) / AM, LSB, USB, CW (RX)
Sensibilitate: 0.18 uV (12 dB SINAD) in VHF/UHF
Trepte de putere la emisie: 0.05 / 0.5 / 2 / 5 W
Tensiune alimentare: 6 - 9.6 V baterie / 11 -15.9 V extern
Curent: RX 50 - 300 mA in functie de optiunile activate, TX max. 2.2 A
Dimensiuni: 56 mm x 120 mm x 34 mm (cu KNB-75L)
Greutate: 345 gr (cu KNB-75L si antena)

La prima vedere statia este mai mica decat mi-am imaginat. Atat carcasa cat si displayul sunt destul de fragile si de vulnerabile la zgarieturi, asa ca este recomandata o husa de protectie. Toti conectorii sunt protejati cu capace de cauciuc impotriva apei si a prafului.Mie personal nu imi place beltclipul, care este destul de mic si putin incomod de prins la curea, existand riscul de a scapa cu usurinta statia pe jos.Nu a fost nevoie de parcurgerea manualului pentru inceput. Meniul este foarte intuitiv si usor de setat, asemanator unui telefon de generatie mai veche.

Pe langa FM si APRS noutatea consta in adaugarea modului D-Star. D-Star este un mod digital de transmisie voce si date pentru radioamatori. Acesta a fost dezvoltat in 1990 de JARL (Japan Amateur Radio League) si utilizeaza modulatie de tip GMSK - FDMA, fiind in general intalnit la echipamente Icom. Din pacate in Romania este utilizat pe o arie mai restransa, existand numai cateva noduri simplex sau repetoare in Bucuresti, Brasov si Timisoara.

Noduri D-Star din Romania:
Bucuresti, YO3IRZ-B, 437.900 MHz
Brasov, YO6U-B, 438.900 Mhz, shift -7.6
Brasov, YO6IGJ-C, 144.850 MHz
Sfantu Gheorghe, YO6GZI-B, 438.9125 MHz
Timisoara, YO2Q-B, 438.500 MHz, shift -7.6

Statia vine cu o lista preincarcata de repetoare D-Star din toata lumea, cu optiunea de cautare a repetoarelor dintr-o anumita zona in functie de pozitia GPS. Aici am gasit numai repetorul de la Timisoara, iar pe celelalte le-am aflat de pe internet sau de la alti radioamatori.Asemanator cu vechiul TH-F7, D74 este dotat cu un receptor extins in benzile de unde scurte cu demodulare AM/SSB/CW. Receptorul poate fi comutat de pe antena externa SMA pe o antena interna cu bara de ferita pentru LW. Receptorul mi s-a parut extraordinar de sensibil in HF, cu o antena SRH-536 in aer liber am putut sa aud lejer statii de radioamatori in 3.5, 7 sau 14 MHz.

In comparatie cu TH-D72, D74 are un slot pentru microSD card si conectivitate Bluetooth, dar ii lipseste portul serial RS-232. Portul COM este prezent numai prin USB sau Bluetooth. TNC-ul nu se mai poate conecta cu navigatoare Garmin sau AvMap prin cablu serial, dar se intelege prin Bluetooth sau USB cu dispozitive cu Android sau Windows. Din pacate dispozitivele portabile cu iOS nu permit comunicatia seriala prin conexiunea Bluetooth.

Comenzile pentru TNC-ul intern inca nu au fost puse in totalitate la dispozitia publicului si se pare ca difera putin fata de TH-D72. In Windows am testat fara probleme conectarea la softul SARTrack pentru APRS, dar cu RMS Express pentru Winlink, TNC-ul nu a vrut sa se conecteze in modul KISS.
Prin Bluetooth se mai pot conecta si dispozitive audio, dar din pacate fara functia de PTT. Am testat cu succes pe o casca Plantronics M165.

Pe cardul microSD se pot inregistra conversatiile de pe un singur VFO in format .wav sau se poate salva configuratia statiei.

Statia poate fi utilizata ca tracker APRS dar si ca GPS LOGGER, traseul fiind salvat tot pe microSD. GPS-ul se sincronizeaza foarte rapid chiar si la cold start.In testele facute in oras, receptorul s-a comportat excelent, este sensibil si rezistent la intermodulatii. Ceea ce nu mi-a prea placut a fost puterea si calitatea audio a difuzorului, destul de dificil de ascultat in conditii de zgomot specifice Bucurestiului. Este o diferenta destul de mare fata de statiile Motorola cu care sunt obisnuit. In schimb, sensibilitatea microfonului este excelenta., primind controale foarte bune de modulatie.


Ecranul TFT color transreflexiv are o vizibilitate foarte buna atat pe timpul zilei dar si pe intuneric cu iluminarea interna.

Autonomia acumulatorului este rezonabila. In receptie cu un singur VFO, battery saver 1.0s si backlight setat pe auto 10s, bateria m-a tinut aproximativ 24 ore. La emisie frecventa si cu mai multe functii active ca GPS, APRS, Bluetooth, autonomia se reduce la cateva ore.

Softul de programare a memoriilor disponibil gratuit, MCP-D74, inca mai are cateva bug-uri sau nu este 100% compatibil cu Windows 10 in sensul ca se blocheaza si trebuie restartat de multe ori cand incerc sa salvez o configuratie noua.De mult imi doream o statie portabila cat mai dotata, dar nu intotdeuna le putem avea pe toate. Totusi TH-D74 este o statie all-in-one si cuprinde multe functii intr-un pachet de dimensiuni reduse.

Statia se poate achizitiona atat din tara, cat si din afara, de la distribuitorii binecunoscuti ca Wimo, Difona etc. Ca accesorii optionale recomand un acumulator in plus si o talpa de incarcare rapida.