vineri, 26 octombrie 2018

Exercitiu RVSU – EU ModEX 2018

 


In perioada 13 - 17 octombrie, in Romania a avut loc un exercitiu international pentru testarea capacitatii de raspuns a autoritatilor in cazul unui dezastru major.

Acest exercitiu face parte din seria EU ModEX si se desfasoara pe module, in diferite tari; cel din Romania a testat capacitatea de raspuns din punct de vedere medical.

Cu aceasta ocazie, autoritatile romane au derulat si exercitiul Seism 2018 care, asa cum ii spune numele, a testat capacitatea de raspuns in caz de cutremur major la nivelul Bucurestiului.

Activitatile din cadrul exercitiului:
- cautare si Salvare in anumite zone din Bucuresti;
- evacuare din zonele afectate catre zonele de asistenta medicala tip spital mobil, inclusiv evacuare aeriana
- organizare tabere fixe/mobile pentru sinistrati

Dupa semnarea Protocolului de colaborare cu Ministerul de Interne – Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Societatea Romana a Radioamatorilor cu structura de asistenta in radiocomunicatii, RVSU (Radioamatori Voluntari in Situatii de Urgenta), a avut ocazia de a participa pentru prima oara la un exercitiu de asemenea amploare.

RVSU a cooperat in mod direct cu DSU, care a coordonat exercitiul si a actionat in cea mai mare parte prin intermediul echipelor din Zona Bucuresti-Ilfov insa a cooptat in cadrul exercitiului si radioamatori care nu fac parte din RVSU.

Exercitiul a avut un numar de scenarii (insert-uri) cunoscute doar la nivelul organizatorilor si care au testat capacitatea de raspuns in conditii cat mai aproape de cele reale.

La acest exercitiu au participat observatori internationali, inclusiv din partea FEMA (Federal Emergency Management Agency).

Pe data de 9 octombrie, reprezentantii RVSU au participat la sedinta de planificare a DSU. Cu aceasta ocazie ni s-au transmis informatii generice, referitoare la tipul de exercitiu. Stiam ca urmeaza sa aiba loc, dar momentul exact al declansarii nu era cunoscut decat la nivelul conducerii DSU. Totusi, potrivit evaluarilor noastre, ne asteptam ca exercitiul sa fie declansat fie vineri noaptea, fie sambata dimineata.



Conform scenariului, sambata 13 octombrie, la ora 8:37 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7.5 grade pe scara Richter, la adancimea de 140 Km, care putea fi urmat de mai multe replici. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismica Vrancea, in localitatea Nereju, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismica a avut ca axa de deplasare directia Sud - Vest (București - Alexandria - Sofia) si Nord - Est (Iasi - Chisinau).

Seismul a dus la distrugerea si avarierea a numeroase cladiri ale administratiei publice centrale si locale, unitati medicale, cladiri de locuit, obiective sociale precum si a infrastructurii (retele de alimentare cu energie electrica, gaze, statii de tratare si de epurare, sisteme de transport si distributie carburanti, cai de transport rutiere, feroviare).

Atat telefonia mobila, cat si comunicatiile prin reteaua Tetra au fost complet intrerupte pentru aproximativ doua ore. Imediat dupa restabilirea comunicatiilor, au fost alertate toate unitatile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din tara au inceput sa se deplaseze spre Capitala.

Totodata, printr-o aplicatie de chat ni s-a transmis solicitarea de a veni in sprijinul DSU, prin deplasarea imediata la Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei stabilit la Ciolpani (CNCCI).

Pentru asigurarea interventiei in zonele afectate, in sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, au fost mobilizate si efective ale Politiei, Jandarmeriei si ale Inspectoratului General de Aviatie al MAI, precum si forte din cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Dupa primirea solicitarii, YO3HJV, YO3IGR si YO3CAT au facut rapid un apel pe repetoarele locale de UHF, in FM si DMR; s-a intocmit o lista cu operatorii disponibili, in cea mai mare parte membri RVSU, dar si radioamatori care erau in frecventa in acel moment in zona Bucuresti-Ilfov.

YO3HJV a inceput deplasarea catre Ciolpani, iar YO3IGR a preluat rolul de statie Net Control temporar. Dupa instalarea echipamentelor la Ciolpani de catre YO3HJV si YO3CAT care a sosit la scurt timp, acestia au preluat rolul Net Control in retea si YO3IGR a inceput si el deplasarea.

Dupa instalarea punctului de coordonare de la Ciolpani, in care erau prezenti si reprezentanti ai ONG-urilor implicate, au sosit primele cerinte de exercitiu. Ni s-a furnizat o lista de locatii in care se derulau operatiuni specifice pe aria Municipiului Bucuresti si ni s-a cerut sa asiguram o rezerva de comunicatie  in masura posibilitatilor in punctele respective.

Pe baza disponibilitatii anuntate in frecventa, s-a trecut la stabilirea turelor pentru doua locatii importante, bazele de operatii Romexpo si Romaero. La ora 0 in noaptea de sambata spre duminica, radioamatorii RVSU si-au anuntat prezenta in posturile stabilite, incepand derularea traficului radio de rutina.

La statia Net Control de la CNCCI activitatile radioamatorilor au fost trecute intr-un log; de cateva ori acesta a fost cerut de catre coordonatorii de la CNCCI pentru realizarea sintezelor din teren.

Duminica seara, catre ONG-uri a fost transmisa solicitarea de a deplasa toate resursele catre Arena Nationala unde urma sa se instaleze o uriasa tabara de sinistrati atat in cadrul stadionului propriu-zis cat si in aleea care il inconjoara.

Intreg exercitiul a luat sfarsit miercuri, dupa ora pranzului, dar strangerea echipamentelor a durat cateva ore bune, la ora 18 ultimii radioamatori RVSU parasind spatiul taberei si anuntant in frecventa incheierea exercitiului.


Baza de operatii Romaero























Tabara de sinistrati de la Arena Nationala





























CNCCI Ciolpani














Privind restrospectiv, desi activitatea noastra a fost mai putin intensa decat la alte exercitii (de exemplu Ultramaratonul Ciucas X3) a fost extrem de solicitanta intrucat s-a derulat pe un interval de timp mai mare; insert-urile pregatite pentru radioamatori au demonstrat ca putem rezolva rapid si corect solicitarile autoritatilor. Desi nu am avut ocazia sa suplinim lipsa comunicatiilor in perioada imediat urmatoare ”dezastrului”, autoritatile au avut ocazia sa observe ce se intampla cand sistemul de comunicatie institutional nu mai functioneaza.

Intocmai ca la un dezastru real, am incercat sa implicam in exercitiu si alti radioamatori insa, la apelurile facute in frecventele utilizate in Bucuresti nu am prea reusit sa gasim participanti. Din Bucuresti doar YO3GHM, YO3IFO, YO3IOY si YO3ND au raspuns din afara retelei RVSU in cursul exercitiului.
De remarcat YO9IRB care a participat la exercitiu deplasandu-se de la Baicoi!

Alaturi de forte institutionale si voluntare din Romania si alte 10 tari, membrii RVSU au demonstrat ca solutiile alternative sunt functionale si pot fi o solutie de back-up pentru transmisia informatiilor necesare in zonele afectate de lipsa altor mijloace de comunicatie.

Inca din cursul exercitiului feedback-ul primit la punctele noastre a fost pozitiv in sensul ca este nevoie de radioamatori care sa poata reactiona coerent inca din prima perioada de declansare a alarmei.

In delegatia de evaluatori de la Comisia Europeana se afla un radioamator si a fost apreciata prezenta noastra in personalul de suport.


Festivitatea de premiere a participantilor







La exercitiu ModEX 2018 au participat de pe teren urmatorii voluntari: YO3CAT Catalin, YO3GSK Marian, YO3HJV Adi, YO3HUI Mihai, YO3IBZ Aurel, YO3IGR Gore, YO3IOU Madalin, YO3IPT Octavian, YO3IVA Dragos, YO3IXW Bogdan, YO3TST Tudor, YO8SHQ Bogdan, YO9IRB Irinel si YO3IHG Vlad.

Le multumim tuturor celor care au participat, membri sau nu ai RVSU precum si celor care au evitat utilizarea frecventelor pe care am operat in cadrul exercitiilor!



foto de YO3IHG, YO3HJV, YO3IOU