miercuri, 24 aprilie 2019

Exercitiu RVSU - Vigorous Warrior 2019



In perioada 6-12 aprilie, la Centru National de Instruire Intrunita "Getica" de la Cincu a avut loc editia 2019 a exercitiului Vigorous Warrior, cel mai mare exercitiu NATO pentru testarea capacitatilor de interventie medicala militara.

Pentru prima oara in istoria exercitiilor NATO, radioamatorii au fost si ei prezenti sub coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, avand ocazia de a demonstra utilitatea capacitatilor de comunicatie alternativa ce poate fi pusa la dispozitie comunitatilor in situatii exceptionale cand mijloacele de comunicatie „traditionale” nu mai functioneaza.

Scopul exercitiului a fost sa verifice cooperarea civil-militara in caz de dezastru aparut in contextul unui incident militar; latura civila a exercitiului fiind sub coordonarea DSU.







In cadrul exercitiului, IGSU a deplasat un AOP (Advanced Operational Point) care se afla in legatura cu Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei, situat langa Bucuresti. Acest AOP asigura legatura intre diversele forte institutionale aflate in zona de operatiuni.

In spatele “frontului” virtual, RVSU a asigurat radiocomunicatiile intre Centrul de Comanda al taberei de refugiati (IDP - Internally Displaced People) si echipele comune ale ONG-urilor implicate (Rescue 4x4, Caini de Salvare Transilvania, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania, ASProAS, Fundatia Pentru SMURD, etc) precum si localizarea in teren.









Luni, 8 aprilie, incepe ridicarea taberei de refugiati, dar in paralel incep sa soseasca sarcini pentru voluntari; acestia trebuie sa se organizeze in echipe si sa execute misiuni de cautare-salvare in afara taberei












Misiunile de cautare-salvare presupuneau deplasarea unor echipe mixte, formate din masina de teren (Rescue 4x4), echipaj canin de cautare (CST), echipa de prim-ajutor (un voluntar Maltez si un voluntar SMURD)  si un radioamator (RVSU). Sistemele de comunicatii pe unde ultrascurte au fost utilizate pentru comunicatii de voce si pentru stabilirea pozitiei GPS a echipelor SAR (Search and Rescue) in afara ariei de acoperire a celorlaltor retele de comunicatie. De la cortul RVSU, coordonatele de cautare si pozitia actualizata a salvatorilor au fost folosite pentru a dirija echipa SAR cat mai aproape de destinatie. 








In ceea ce priveste tehnologia utilizata, am optat pentru sistemul DMR, in primul rand datorita faptului ca un canal radio poate sustine simultan doua convorbiri; riscul de congestie a frecventei este scazut fata de un canal analogic, FM.

In al doilea rand, este important randamentul energetic al statiilor portabile; transmisia fiind TDMA, consumul bateriei este redus fata de cel al unei transmisii analogice, FM. Producatorii indica un consum redus cu 40% fata de FM. In contextul misiunilor in afara taberei, orice astfel de economie a fost benefica.

In al treilea rand, statiile DMR pe care le utilizam au si transmisie de pozitie GPS, extrem de utila pentru afisarea pozitiei exacte a fiecarui membru RVSU.

In al patrulea rand, sistemele de comunicatiile locale de voce pot fi interconectate cu cele din alte zone, banda folosita fiind destul de mica.

Nu in ultimul rand, statiile DMR pot fi utilizate si pentru transmiterea de date. Desi viteza de transmitere este destul de mica, posibilitatea de a realiza transfer de date de la o statie la alta prin conectarea unei portabile la un laptop si de a utiliza inclusiv legatura prin repetor este extrem de atractiva.

Am utilizat repetoare UHF Motorola SLR-5500, fixe sau mobile, si in principal statii portabile Motorola DP4801 dotate cu GPS. Atat managementul retelei, cat si pozitionarea pe harta a echipelor din teren au fost facute cu ajutorul serverului SmartPTT.

Prin intermediul retelei 3G, atat cat a functionat, am fost conectati in permanenta cu repetoarele RVSU din Bucuresti, traficul fiind monitorizat si de alti radioamatori din afara ariei de exercitiu.







Avand in vedere ca urma sa fim suport pentru o tabara de refugiati, pe langa comunicatiile de voce si date mobile am conceput o retea intranet bazata pe noduri multipunct in 5 GHz. Astfel am putut interconecta calculatoarele, serverul SmartPTT, repetoarele UHF si o retea telefonica VoIP.



In ceea ce priveste statia HF, am utilizat un ICOM IC-7610 si un amplificator Tokyo HyPower HL-1K cu o antena verticala multiband instalata pe sol. O statie HF este indispensabila pentru o tabara de refugiati intrucat, prin intermediul acesteia se pot trimite mesaje de natura umanitara pentru populatia dizlocata in absenta altor mijloace de comunicatie accesibile in zona afectata.




Am avut ocazia sa folosim si Winlink cu un modem SCS-Pactor P4dragon DR-7400 cu care am transmis e-mail-uri de la tabara de refugiati cand ni s-a cerut de catre comanda acesteia. Un email cu un fisier PDF atasat, de aproximativ 64kb a fost transmis in aproximativ 3 minute.

Statia HF a avut alocat indicativul special YP19VW, iar pe parcursul exercitiului au fost realizate aproximativ 2000 de legaturi pe tot globul, dovedind astfel ca radioamatorii pot oferi in mod real sprijin autoritatilor in situatii de urgenta.



Toate echipamentele aveau baterie de backup, iar operatiunile din cortul RVSU erau sustinute de un generator de 5KVA al ISU si de unul de 2KVA, rezerva RVSU.

















































Acest exercitiu a fost o noutate pentru toti participantii implicati, fie ONG-uri, fie ISU; radioamatorii prezenti in teritoriu reusind sa aduca un plus de valoare echipelor civile implicate in exercitiul Vigorous Warrior 2019.

Am demonstrat ca radioamatorii sunt o resursa importanta si ca bagajul de cunostinte pe care il detin este capabil sa rezolve rapid, eficient si adecvat problemele de comunicare in operatiunile de cautare-salvare, procedurile noastre fiind compatibile cu cerintele IGSU.

In ceea ce priveste tehnologia folosita, in cele 4 zile de exercitiu am avut ocazia sa depasim gradul de utilizare in mod curent, gasind noi modalitati de a o adapta cerintelor comunicatiilor de urgenta. Aceasta experienta ne va ajuta in viitoarele exercitii atat din punct de vedere al increderii in capacitatea noastra de a face fata provocarilor precum si din punct de vedere al cresterii nivelului tehnic al echipei.











Echipa RVSU a fost formata din urmatorii voluntari: YO3GSK Marian, YO3HJV Adi, YO3IGR Gore, YO3HTB Doru, YO3ISL Mihai, YO3IPB Marian, YO3SXM Serban, YO2LQA Zoli, YO3IPT Octavian, YO3IXW Bogdan, YO3IBZ Aurel si YO3IHG Vlad.




Le multumim tuturor celor care au participat, precum si celor care au evitat utilizarea frecventelor pe care am operat in cadrul exercitiilor!




foto de YO3IHG, YO3IGR,YO3HJV, YO3HTB, IGSU
video de YO3GSK