In perioada 7-8 septembrie 2019 a avut loc editia a X-a a concursului de alergare montana Ciucas X3.
Numarul participantilor a depasit editiile din anii trecuti, ajungand la peste 2600 de concurenti inscrisi la cele trei curse, semimaraton (21 km), maraton (42 km) si ultramaton (108 km).
Ca de obicei, echipa RVSU a asigurat comunicatiile radio pe traseul dificil al ultramaratonului, ca parte a exercitiilor pentru situatii de urgenta, alaturi de echipele de interventie ale Salvamontului si de cei aproximativ 240 de voluntari.
Dupa experienta reusita de la Cincu de anul acesta, am utilizat in premiera sistemul DMR si la Ciucas.
Pentru cooperarea cu echipele de interventie, dar si pentru o acoperire radio mai buna, repetorul DMR UHF a fost interconectat cu repetorul DMR VHF al echipei Salvamont Cheia. In acest fel, am putut avea comunicatii directe desi utilizam benzi de frecventa diferite. Au fost utilizate cu aceasta ocazie indicative tactice, simplificandu-se cooperarea cu organizatorii.
Am utilizat repetoare UHF Motorola SLR-5500 si statii portabile Motorola DP4801. Interconectarea repetoarelor a fost facuta cu ajutorul serverului SmartPTT.
Statia net-control de la baza Salvamont Muntele Rosu a fost operata cu succes de Simona YO3ISQ, Iulia si Doru YO3HTB in timpul zilei, urmand ca in tura de noapte sa fie inlocuiti de Gore YO3IGR si Bogdan YO3IXW.
Sambata dimineata, am plecat fiecare catre checkpoint-urile alocate cu o seara inainte la sedinta tehnica. La ora 6:00 s-a dat startul la ultramaraton, urmat de semimaraton la ora 10:00 si maraton la ora 10:30.
traseu ultramaraton |
Dupa cativa ani am revenit la CP4 Cabana Ciucas. Acesta este un punct principal de alimentare pentru toate cursele. Din aceasta cauza CP4 este mereu aglomerat si zgomotos.
Primul concurent, cu numarul 3054, a sosit la CP4 la ora 8:40, urmat imediat de 3159, iar ultimul 3096 a plecat mai departe in jur de ora 12:00.
Am notat numarul si timpul aproximativ al fiecarui concurent pentru a le transmite apoi catre net-control, unde s-a tinut o evidenta a situatiei de pe traseu. De la net-control au fost coordonate atat echipele de interventie si de transport, cat si diverse probleme organizatorice aparute pe parcurs.
Datorita echipei de la net-control, am putut sa urmarim pe fiecare din participantii de la ultramaraton pentru a putea sti intotdeauna zona de traseu in care se afla. La acest tip de concurs cu durata de 24 ore este esentiala transmiterea rapida a informatiilor din teren, avand in vedere ca in majoritatea zonelor nu exista acoperire GSM.
Felicitari lui Victor YO3HQN, care din radioamator RVSU a ajuns, ca alergator, pe locul 18 la ultramaraton. Povestea lui poate fi citita aici.
Echipa RVSU a fost formata din urmatorii voluntari: Florin YO9IPF, Dragos YO3IVA, Serban YO3SXM, Mihai YO3HUI, Adi YO3HJV, Simona YO3ISQ, Octavian YO3IPT, Mihai YO3ISL, Doru YO3HTB, Marian YO3IPB, Gore YO3IGR, Cristi YO8SXT, Bogdan YO3IXW, Petronel YO8SEP, Dragos YO9IYS, Iulia si Vlad YO3IHG.
foto de YO3IHG, YO3IPB, YO3ISL, YO3IVA, YO3IXW, YO3SXM, YO8SXT