Pentru tracking pe PC se poate descarca gratuit softul "Orbitron", satelitul fiind gasit sub denumirea "RADIOSCAF-B". Personal am testat cu succes si softul "HamSat" destinat tabletelor Apple, iar satelitul este gasit in baza de date AMSAT sub denumirea "ARISSAT1".
Satelitul transmite mesaje inregistrate in mai multe limbi, telemetrie, si imagini SSTV inregistrate sau live in formatul ROBOT-36, pe frecventa de downlink 145.950 MHz FM, cu o putere de numai 250 mW. Din cauza lipsei stabilizatoarelor de zbor, antena are pozitii neprevazute. Acest lucru, combinat cu puterea redusa, ingreuneaza destul de mult receptia cu antene omnidirectionale.
Primele imagini le-am receptionat la o saptamana dupa lansarea satelitului. Fiind la munte, am profitat din plin de lipsa de zgomot radioelectric. Am utilizat un transceiver portabil Kenwood TH-D72 si o antena home made cu doi elementi tip HB9CV.
Receptia este posibila si cu antene montate pe statia portabila, dar imaginea va avea o calitate foarte slaba din cauza zgomotului. Decodarea imaginilor le-am facut cu ajutorul softului "SSTV" pe o tableta iPad.
softul "SSTV" pe iPad |
Echipa ARISSat-1 emite si certificate de receptie daca le trimiteti numele, data si ora receptiei, orasul, tara, adresa de email cat si o descriere a imaginii receptionate pe adresa sstvreport@arissat1.org
frecventele in care poate fi auzit satelitul ARISSat-1 |