sâmbătă, 8 octombrie 2011

Motorola MTS 2000

Printre ultimele achizitii in materie de portabile este o Motorola MTS 2000 „Jedi Series”.
Este o statie destinata serviciilor comerciale sau guvernamentale. Este vorba de primul model din serie, avand o memorie de 48 canale impartite in 3 zone a cate 16 canale in banda VHF (136 – 178 MHz), si display LCD de 6 caractere situat in partea de sus.

Receptia este excelenta, putandu-se compara cu binecunoscutul GP300, este sensibila si are un raport semnal / zgomot bun la receptia semnalelor slabe. Modulatia este foarte buna, la aceasta contribuind si microfonului cu reducere de zgomot.
Ca dimensiune este mai mare decat GP300, dar greutatea este apropiata de cea a GP-ului.
Acumulatorul este un Ni-Cd de 1400 mAh si asigura o autonomie de aproximativ o zi cu emisie moderata. Din cauza dimensiunilor reduse, display-ul statiei nu ofera nici o indicatie asupra starii bateriei.

Un mare avantaj, din punctul meu de vedere, este conectorul de antena de tip SMA tata. Astfel putem conecta cu usurinta diverse antene mobile sau fixe prin adaptoare SMA - BNC/UHF/N usor de gasit pe piata.

MTS 2000 foloseste tehnologia „FLASHport”. Acest lucru permite upgrade-uri ulterioare ale softului in functie de cerintele utilizatorului.

Pe langa obisnuitele functii PL, DPL, statia dispune de multe alte facilitati, inutile radioamatorilor, ca de exemplu modul „trunk” de transmisie in spectru imprastiat, gasit si sub numele de „SECURENET”. Deasemenea in interior se poate monta un modul de criptare digitala, in slotul liber de pe placa logica.

Ca accesorii, am gasit la un distribuitor local Motorola un microfon extern “RSM NMN6191A”, iar de pe ebay am cumparat un “battery eliminator”, un cablu serial de programare si un acumulator Ni-Cd de 1800 mAh.
Pentru un prieten, am cumparat un microfon extern ce are posibilitatea de a conecta antena direct pe el (NMN6228A Public Safety RSM), astfel statia putand fi purtata la curea sau in rucsac, antena ramanand degajata. Conectorul are un pin in plus care actioneaza un comutator mecanic, mufa SMA de pe statie este dezactivata, iar semnalul RF este transmis catre microfonul extern.

Motorola a lansat MTS 2000 pe vremea cand sistemul de operare folosit in PC-uri era MS-DOS, dar am gasit pe internet si un soft de programare pentru Windows, RVN4776S, versiunea R02.00.01.Intr-un final am facut rost si de un modul de criptare NTN7282A, protocol DVP-XL dezvoltat de Motorola, care foloseste un algoritm de criptare digitala cu cheie de 32 biti.

Si pentru a avea setul complet, am achizitionat si varianta de UHF (403 - 478 MHz), dar modelul cu display de 14 caractere, tastatura completa si 160 canale. Ca si in cazul MTS-ului pentru banda VHF, am ramas impresionat de sensibilitatea si calitatea receptiei.

Antene VHF si UHF utilizate la acest tip de statii
Caracteristici tehnice
Manual de utilizare
Manual de service
Manual RSS
Catalog de accesorii
Sisteme de criptare Motorola
Mai multe informatii se pot gasi pe site-ul BatLabs.com
O scurta descriere a statiilor din seria „Jedi