marți, 29 decembrie 2015

MKARS80 QRP transceiver kit


MKARS80 este un transceiver QRP pentru banda de radioamatori de 80m, disponibil sub forma de kit pe site-ul unui radioclub britanic, Milton Keynes Amateur Radio Society.

Desi are un design extrem de simplu, foarte asemanator cu bine cunoscutul BITX20, performantele se ridica aproape la nivelul unui transceiver industrial.

Principala diferenta fata de BITX20 este ca are un stabilizator de frecventa de tip „Huff & Puff” cu scala digitala, pentru a compensa instabilitatea VFO-ului. Stabilizatorul „Huff & Puff” masoara frecventa VFO-ului si atunci cand sesizeaza o variatie a acesteia, o compenseaza aplicand o tensiune unei diode varicap. Circuitul mentine stabila frecventa VFO-ului pentru perioade lungi de timp.

Specificatii tehnice:
Frecventa: 3.5 – 3.8 MHz
Putere emisie: 5 W PEP
Sensibilitate: < 1 uV
Frecventa intermediara:  9.998 MHz
Iesire audio: 0.5 W (8 ohm)
Tensiune alimentare: 10 – 16 V
Curent: RX 120 mA, TX 1.2 A

Prin luna octombrie am comandat si eu un kit, dar a fost pierdut undeva pe drum spre Bucuresti. Am schimbat cateva mailuri cu Steve G6ALU in care i-am explicat situatia, iar acesta a fost de acord sa imi mai trimita un alt kit, fara nici o cheltuiala in plus, dar de data asta cu tracking number. Dupa doua saptamani aveam kit-ul pe masa pregatit pentru asamblare.


Kit-ul contine toate componentele necesare, cablajul imprimat, conectorii, displayul si microcontrollerul preprogramat. Butoanele si carcasa de aluminiu sunt optionale.
Manualul este foarte bine structurat si orice detaliu legat de constructie sau reglaj este foarte bine explicat.

Am asamblat kit-ul in aproximativ trei zile, partea cea mai grea fiind constructia bobinelor, din cauza dimensiunilor reduse. Pe partea de reglaj m-a ajutat Marius YO3GEJ, deoarece eu nu am echipamentele de laborator necesare.


Transceiverul acopera toata banda de 80m (3.500 – 3.800 MHz) cu modulatie LSB, si o putere de aproximativ 5 W PEP pentru o tensiune de alimentare de 13.8 V. Receptorul este o superheterodina cu simpla schimbare avand frecventa intermediara de 9.998 MHz si un filtru cu 4 cristale de cuart, iar sensibilitatea este de aproximativ 1 uV. Din cauza faptului ca receptorul nu are AGC, trebuie folosit mereu potentiometrul de RF Gain pentru a evita overload-ul circuitului de intrare.

In carcasa este suficient spatiu pentru a putea monta un modul optional de telegrafie, un difuzor, sau un acumulator. Microfonul nu este inclus in kit, asa ca am cumparat un microfon Proxel pentru statii citizen-band si am schimbat conectorul cu un jack de 3.5 mm.

Ulterior am montat in interiorul carcasei si un difuzor de la o statie portabila Motorola.
In trafic, nu am avut inca ocazia sa testez transceiverul foarte bine, din cauza ca  nu am antena corespunzatoare pentru banda de 80 m.  Asa ca, pentru moment il folosesc la receptie.

VFO-ul este un pic mai dificil de acordat, din condesatorul variabil se obtine un reglaj brut si apoi din potentiometru un acord fin. Ar fi util un sistem de demultiplicare pe condensatorul variabil.  Dupa cum spuneam mai sus, transceiverul nu are AGC, deci reglajul de volum audio se face tot din potentiometrul de RF Gain. Pe display sunt afisate frecventa, modul de lucru, tensiunea de alimentare, cat si status-ul circuitului „Huff & Puff”.

La receptie MKARS80 este mai putin zgomotos fata de Yaesu FT-817ND, poate si din cauza ca sensibilitatea nu este extraordinara, dar si latimea de banda a filtrului LSB este ceva mai ingusta.

Voi mai face  si alte teste in zilele urmatoare si voi incerca sa ma fac auzit cu cei 5 W.


MKARS80 a fost primul transceiver pe care l-am construit integral si am avut surpriza placuta sa functioneze de la prima incercare.  Nu stiu cat il voi folosi deoarece banda de 80 m este mult prea zgomotoasa in oras si necesita antene destul de lungi, dar a fost un proiect interesat cu care mi-am ocupat timpul liber in perioada sarbatorilor.

Componentele de calitate, manualul foarte bine structurat si usurinta in utilizare fac kit-ul foarte atractiv pentru orice incepator in domeniul transceiverelor QRP.